Index Vakbarát Hírportál

Újabb csúcs Törökországban, már 50 ezer fölött a fertőzöttek száma

2020. április 12., vasárnap 13:27

Törökországban szombaton is rekordmértékben, 5138-cal nőtt az új koronavírussal újonnan diagnosztizáltak száma, és így az összes fertőzött száma 52 167-re emelkedett – írja az MTI a török egészségügyi miniszter Twitter-bejegyzésében megosztott adatok alapján. 

Fahrettin Koca szombat este arról is beszámolt, hogy a halálesetek száma – csütörtök óta tartva a százhoz közeli szintet – 95-tel, 1101-re nőtt. A törökországi halálozási arány jelenleg néhány századszázalékkal még a közismerten alacsony németországinál is alacsonyabb, kerekítve mindössze 2,11 százalék. (Bár ebből a járvány közepén messzemenő következtetéseket nem lehet levonni.)

Koca arra hívta fel a figyelmet, hogy az intenzív osztályon kezeltek, valamint a lélegeztetett betegek száma szombaton először csökkent a járvány kezdete óta. A fertőzöttek közül 1626-an szorulnak intenzív ellátásra, 41-gyel kevesebben, mint pénteken, lélegeztetőgépre pedig 1021 beteg van kapcsolva, ami szintén 41-gyel kisebb az előző napi értéknél. A gyógyultnak minősítettek száma egy nap alatt ugyancsak rekordmértékben emelkedett, 542-vel 2965-re. Az aktív esetek száma így 48 101. Törökország pénteken lépte túl a koronavírussal kapcsolatos tesztek számát illetően kitűzött napi 30 ezres célt, szombaton pedig már 33 170 szűrést végeztek el.

Az NTV török hírtévé vasárnap azt jelentette, hogy Isztambulban egy 90 éves, Alzheimer-kórban és cukorbetegségben szenvedő férfi, akit ráadásul korábban a szívével is műtöttek, 15 nap kezelés után felépült a koronavírusos betegségből. Szombaton egy 93 éves nő is gyógyultan távozhatott a kórházból a városban.

Szigorodó korlátozások

Az országban a járvány megfékezése érdekében péntek éjféltől vasárnap éjfélig kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe a 30 legnagyobb városon, köztük Isztambulon és Ankarán kívül a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településen, amely a török szénbányászat központja, ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. Az érintett városokat múlt hét péntek éjfél óta zárva tartják a személyforgalom előtt. Az újabb intézkedés tovább szigorítja azt a kijárási korlátozást is, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthonmaradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

A belügyminisztérium vasárnapi közlése szerint a korlátozás 63 millió 640 ezer emberre vonatkozik, akik közül addig 18 770-en sértették meg a rendelkezést. A tárca korábban hangsúlyozta: az érintett állampolgárok élelmiszer-ellátása biztosított. 

Bár országos szintű kijárási tilalom még nincs érvényben, a közigazgatási szervek nap mint nap rendelnek el kéthetes vesztegzárat kisebb vidéki településeken és településrészeken a járvány hatásainak enyhítése céljából. Nincsenek továbbá sem kulturális, sem sportesemények, zárva tartanak az iskolák, a színházak, a mozik, a bárok, a kávézók, az éttermek, illetve megtiltották a tömeges imádkozásokat is a mecsetekben.

Leállították a nemzetközi és a belföldi repülőjáratokat, illetve a távolsági vasúti közlekedést is, a városok közötti buszos utazásokat pedig hatósági engedélyhez kötötték. Az emberek többsége azonban hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot. Az élelmiszerboltokban ugyanakkor, ahogy minden forgalmasabb nyilvános helyen, kötelező a védőmaszk használata.

Rovatok