Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Máshogy is alakulhatott volna

2020. április 12., vasárnap 14:40

Hazaengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt, miután egy héten át ápolták koronavírus-fertőzése miatt – írja a BBC. A lap szerint Johnson munkába még nem állhat.

Az 55 éves politikus vasárnap már egy Twitteren közzétett videóüzenetben mondott köszönetet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek – ahogy korábban is fogalmazott – az életét köszönheti. Két ápolót – egy új-zélandit és egy portugált – külön is kiemelt, akik elmondása szerint 48 órán át álltak az ágya mellett a betegsége legkritikusabb időszakában, "amikor a dolgok bárhogy alakulhattak volna".

A brit miniszterelnök szerint azonban nemcsak az orvosoknak és az ápolóknak tartozhat az ország hálával, hanem például a takarítóknak, a gyógyszerészeknek és a szakácsoknak is, azaz mindenkinek, aki a saját egészségét kockáztatva dolgozik továbbra is azon, hogy a koronavírus-járványt együttes erővel megfékezhessék.

Beszédében Johnson megköszönte az Egyesült Királyságban élőknek a járvány kitörése óta hozott intézkedések betartását is. A miniszterelnök szerint a társadalmi távolságtartás segítségével megakadályozható, hogy a járvány túlterhelje és legyűrje az NHS-t, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot. "Maradjanak otthon, óvjuk meg az NHS-t, és mentsünk életeket" – zárta ötperces üzenetét.

Johnsont tíz nap betegség után múlt vasárnap köhögéssel és lázzal vitték be a St. Thomas kórházba, állapota ezután romlott, és intenzív osztályra került, ahonnan csütörtök este tették át egy hagyományos kórterembe. 

A miniszterelnök szóvivője korábban azt mondta, Johnson már rövidebb sétákat tesz a kórházban, és határozottan jobban van. A hivatalos közlemény szerint még csak az elején jár a felépülésének, de az orvosai szerint állapota egyértelműen javul. 

A belügyminiszter azt mondta, az elkövetkező hetek a felépülésről fognak szólni, addig Johnson nem tér vissza a munkába. Addig is Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti őt a brit kormányban.

Az Egyesült Királyságban vasárnapra a tízezret is meghaladta a koronavírus-járvány halottainak száma, miután az eltelt 24 órában 737-tel nőtt az áldozatok száma. Csak szombaton 917 új áldozata lett a vírusnak, pénteken jelentették a legtöbb (980) halálesetet.

(Borítókép: Boris Johnsonról készült kép 2020. február 26-án. Fotó: Daniel Leal-Olivas / AFP)

Rovatok