Index Vakbarát Hírportál

Már 550 koronavírusos van egy amerikai hadihajón

2020. április 12., vasárnap 07:20

A legénység újabb 103 tagjának fertőzöttségét mutatták ki a koronavírustesztek a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó fedélzetén, ezzel 550-re emelkedett a hajón talált pozitív esetek száma, írja az MTI.

Az amerikai haditengerészet szerint eddig a legénység 92 százalékát vizsgálták meg, ebből 550 pozitív eredmény lett, 3673 tengerész tesztje negatív lett. A legénység 3696 tagját már partra tették.

A Guamnál állomásozó repülőgép-hordozó ügye miatt a héten lemondani kényszerült Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára, miután hatalmas visszhangot váltott ki, hogy felmentette a hadihajó parancsnokát, Brett Crozier kapitányt és "ostobának" nevezte őt, amiért a sorozatos megbetegedések miatt drámai hangú levélben kért segítséget a Theodore Roosevelt legénységének kimenekítéséhez.

Crozier "határozott cselekvést" sürgetett, és azt kérte a Pentagontól, hogy a repülőgép-hordozó ötezres legénységéből négyezer embert evakuáljanak, mert többnél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. "Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket", írta a kapitány sajtóban is megjelent levelében.

A Theodore Roosevelt után egy másik, francia repülőgép-hordozón is megjelent a vírus: a Charles de Gaulle nevű hadihajón már legalább ötven fertőzött van.

Rovatok