Index Vakbarát Hírportál

Többen belehalhattak, hogy nem engedik kikötni a menekültmentő hajókat

2020. április 12., vasárnap 16:12

Olaszországban és Máltán is a koronavírus-járványra hivatkozva nem engedik megmenteni a menekülteket; egy várakozó hajó elsüllyedhetett – írja a Guardian.

A máltai külügyminiszter, Evarist Bartolo közölte: az ország „már nem tudja kezelni” a menedékkérőket, mivel az ország erőforrásait kimeríti a járvány elleni harc, ráadásul szerinte a menekülteket segítő civil szervezetek az embercsempészetet ösztönzik. A Guardian úgy tudja: legkevesebb négy, menekültekkel teli hajó lehet veszélyben a máltai partok közvetlen közelében.

A Földközi tengeri migrációt figyelő független szervezet, az Alarm Phone vasárnap délután közölte: „úgy tűnik”, az egyik hajó elsüllyedt, és több menekült a vízbe veszett, és mint írják, a halálukért „minden olyan EU-s hatóság felelős, amely segítségnyújtás végignézte” a hajók veszteglését.

Múlt héten az olasz partokat is lezárták július 31-éig a menedékkérőket szállító hajók előtt, miután a közlekedésügyi miniszter azt mondta, a menekültek beengedése „túl nagy terhet róna” az amúgy is leterhelt egészségügyre – írja a brit lap.

A miniszter vasárnap közölte: a Szicília partjai mellett, nemzetközi vizeken veszteglő, Alan Kurdi nevű hajón lévő 149 menekültet orvosi vizsgálat után átirányítják egy másik hajóra, ahol karanténban lesznek, mielőtt partra szállhatnak.

Az ikonikus fotóról is megismert, tragikus sorsú – hároméves korában menekültként vízbe fulladt – kisfiúról elnevezett hajót a német civil szervezet, a Sea-Eye működteti. A szervezet délután azt írta a Twitteren: „Európa hagyja vízbe fulladni a menekülteket.”

Rovatok