Index Vakbarát Hírportál

A brit hírszerzés szerint újra kell gondolni a Kínával való viszonyt a járvány után

2020. április 13., hétfő 09:30

A brit hírszerzés belföldi (MI5) és külföldi (MI6) osztálya által készített közös jelentés arra figyelmezteti Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy a koronavírus-járvány elmúltával újra kell gondolni majd a Pekinggel kiépített viszonyt. Mindezt arra alapozzák, hogy a járványt a nyugati hatalmaknál hatékonyabban legyőző szerepbe kerülő Peking magabiztosabbá válthat a jövőben, ami kiterjedhet mind az egypárti politikai rendszer megvédésére, mind a jövőben érkező technológiák alkalmazására.

Utóbbival arra utaltak, hogy a brit kormánynak figyelnie kell a kínai szerepvállalás mértékére a digitális kommunikáció és a mesterséges intelligencia terén, de akár a kínai egyetemi hallgatók által elérhető tanulmányok és kutatási területek korlátozásán is el kell gondolkodni. Mindezek ellenére az MI5 és az MI6 is egyetért abban, hogy helyes döntés volt a brit 5G-hálózat esetén jelentős hozzáférést (a felső határ 35%) biztosítottak a kínai Huweinek, ugyanakkor a jövőben a később érkező 6G és 7G kapcsán már sokkal szélesebb körű ellátói hálózatot kell alkalmazni.

Ezeken felül az MI6 is arról tett jelentést – a The Guardian cikke szerint –, amiről korábban a CIA, miszerint a hírszerzési információik alapján Kína eltitkolta a betegek és a halottak valós számát januárban és februárban.

A brit-kínai kapcsolatok újragondolását leginkább azóta sürgetik, hogy márciusban Ken McCallumot nevezték ki az MI5 új vezetőjének – ez viszont a Pekinggel szoros gazdasági kapcsolatok miatt nem lesz egyszerű, teszi hozzá a lap.

via 444

Rovatok