Index Vakbarát Hírportál

Negatív lett Boris Johnson koronavírustesztje

2020. április 13., hétfő 15:02 | aznap frissítve

Boris Johnson brit miniszterelnök koronavírustesztje negatív lett, mielőtt vasárnap kiengedték volna a kórházból, jelentette be a brit kormány egyik szóvivője. A BBC szerint Johnson a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján folytatja a felépülését.

Továbbra is Dominic Raab külügyminiszter helyettesíti őt a brit kormányban. Johnson a hétvégén beszélt Raabbal, de egyelőre a felépülésére koncentrál, és nem dolgozik.

Johnsont tíz nap betegség után április 5-én köhögéssel és lázzal vitték be a St. Thomas kórházba, állapota ezután romlott, és intenzív osztályra került, ahonnan csütörtök este tették át egy hagyományos kórterembe, mielőtt vasárnap hazaengedték.

Az 55 éves politikus vasárnap már egy Twitteren közzétett videóüzenetben mondott köszönetet azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek – ahogy korábban is fogalmazott – az életét köszönheti. Két ápolót – egy új-zélandit és egy portugált – külön is kiemelt, akik elmondása szerint 48 órán át álltak az ágya mellett a betegsége legkritikusabb időszakában, „amikor a dolgok bárhogy alakulhattak volna”.

A brit miniszterelnök szerint azonban nemcsak az orvosoknak és az ápolóknak tartozhat az ország hálával, hanem például a takarítóknak, a gyógyszerészeknek és a szakácsoknak is, azaz mindenkinek, aki a saját egészségét kockáztatva dolgozik továbbra is azon, hogy a koronavírus-járványt együttes erővel megfékezhessék.

Beszédében Johnson megköszönte az Egyesült Királyságban élőknek a járvány kitörése óta hozott intézkedések betartását is. A miniszterelnök szerint a társadalmi távolságtartás segítségével megakadályozható, hogy a járvány túlterhelje és legyűrje az NHS-t, a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot. „Maradjanak otthon, óvjuk meg az NHS-t, és mentsünk életeket” – zárta ötperces üzenetét.

Azt nem tudni, hogy a vasárnapi összesen hányadik tesztje volt Johnsonnak, de a legtöbb országban több negatív tesztre is szükség van, mielőtt valakit gyógyultnak nyilvánítanának.  Magyarországon például akkor tekinthető valaki gyógyultnak, ha a klinikai tünetek elmúltak és háromszor egymás után negatív lett a laboratóriumi lelete, erről Müller Cecília országos tisztifőorvos április 2-án beszélt.

(Borítókép: Boris Johnson 2020. április 12-én. Fotó: Pippa Fowles / No 10 Downing Street / Handout / Reuters)

Rovatok