Index Vakbarát Hírportál

Több mint 20 ezren haltak már meg a járványban Olaszországban

2020. április 13., hétfő 18:45

A koronavírus miatt elhunytak száma hétfőn átlépte a 20 ezer Olaszországban a Worldometers alapján. Egészen pontosan 566 új halálesetet jelentettek hétfőn, ezzel 20 465 halálos áldozatnál tartanak. Eddig összesen 159 516 embert teszteltek pozitívra, közülük 3260-an vannak súlyos állapotban, 35 435 fő viszont meggyógyult. Ez egyben azt is jelenti, hogy hétfőre 3153 új megbetegedést is regisztráltak. 

Bár az országban némiképp lassulni látszik a járvány, Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal elnöke nemrég mindenkit figyelmeztetett n arra, hogy a kedvező adatok még nem jelentik azt, hogy Olaszország túljutott volna a kritikus szakaszon. Ezért mindenkit arra kért, hogy tartsa be a kormány által bevezetett kijárási korlátozásokat és szabályokat.

Péntek esti sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte miniszterelnök is arról beszélt, hogy az akkori adatok alapján úgy tűnt, hogy az intézkedések már éreztetik a hatásukat. De ettől függetlenül május harmadikáig nem oldják fel a vesztegzárat, mert nem akarják kockáztatni, hogy ismét növekedésnek induljon a napi regisztrált fertőzöttek és a halottak száma. A miniszterelnök bejelentése alapján április 14-től bizonyos üzletek (például könyv-és írószerboltok, gyermekruha-üzletek, mosodák) egyébként újból kinyithatnak.

Az országban a húsvéti hosszú hétvégén a szigorított kijárási tilalmak betartása sokszor nehézkesebben ment, az olasz rendőrség több mint 23 ezer, a kijárási tilalom ellen vétő állampolgárt és üzletet büntetett meg. A karanténszabályok bármiféle megszegése miatt 6 762 858 esetben szabtak ki büntetést a március 11-én bevezetett kijárási korlátozások kezdetétől április 11-ig. 

Ha érdekli, hogy hogy áll a járvány épp most a világban, akkor itt átnézheti.

Rovatok