Index Vakbarát Hírportál

Detroitban elfogyott a hely a halottasházban, egy székre ültették a koronavírus áldozatát

2020. április 14., kedd 14:29

Azokban a városokban, ahol felszökik a koronavírus halálos áldozatainak száma, sorra bukkannak fel a túlterhelt egészségügyi intézmények szükségmegoldásairól szóló képek-tudósítások, melyek sokkolják a halál sterilitásához hozzászokott hírfogyasztókat. A brooklyni hűtőkamionok, az ecuadori Guayaquil utcáin heverő holttestek, a Riótól az iráni Kumig mindenhol felbukkanó tömegsírok után Detroitból is durva gyakorlatról szerzett tudomást – és fényképes bizonyítékokat – a CNN.

Az amerikai hírcsatornának a detroiti Sinai-Grace kórház – személyazonosságukat eltitkoló – alkalmazottjai arról számoltak be,

a koronavírusban elhunytak annyira feltorlódtak, hogy egymásra fektetve zsúfolják be őket a hűtőkamrákba, sőt, egyes holttestek egy üres kórteremben éjszakáztak.

A kórház egészségügyi dolgozói a múlt héten már arról panaszkodtak, annyira túl vannak terhelve, hogy legalább két, az intézményben segítségért jelentkező súlyos fertőzött konkrétan a folyosón halt meg – még mielőtt bármiféle orvosi segítségben részesülhetett volna.

A járvány április eleji csúcspontján – ahogy azt a CNN-nek nem kevesebb mint hat egészségügyi dolgozó megerősítette – egyszerre 100-130 koronavírusos beteget ápoltak a kórházban, ez a szám mára nagyjából 50-re csökkent.

A CNN forrásai szerint az egyik, alvászavarok tanulmányozására szolgáló kórteremben éjszakára halottaszsákba csomagolt holttesteket helyeztek el, mivel az amúgy is megtelt halottasház személyzete éjszaka nem dolgozik. De a kórterem kapacitása is szűkösnek bizonyult, ezért az egyik holttestet székre ültették. A kétségbeesett megoldásra azért is volt szükség, mivel még nem érkeztek meg az ígért hűtőkamionok, melyekből szombaton a CNN helyszíni tudósítója már ötöt számolt össze.

A lapot egy másik alkalmazott tudósította arról, hogy a külső hűtőegységekben is kegyeletsértő zsúfoltság uralkodik, az áldozatokat tartalmazó fehér és a vagyontárgyakat gyűjtő kék zsákokat egymásra halmozták. Ennek részben az az oka, hogy az ideglenes halottasházként működő hűtőkamionokban nincsen lift, amivel a felső polcokra lehetne helyezni a holttesteket.

A kórház szóvivője szerint „tisztelettel és méltósággal“ bánnak azokkal, akik a kórház falai között halnak meg, de valóban „külső forrásokat“ is be kellett vonni „a tárolókapacitás bővítéséhez“.

Michigan állam elővárosokkal együtt ötmilliós gazdasági központjában – az adminisztratív főváros Lansing – egyébként hétfő estig 6811 koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a hatóságok 391 halottról tudnak. A járvány többi gócpontjához hasonlóan Detroitban is megfigyelhető, hogy a fertőzöttek és az áldozatok között messze felül vannak reprezentálva a fekete közösség tagjai (miközben az összlakosságnak a 23 százalékát teszik ki feketék, addig a halottak háromnegyede közülük kerül ki).

Rovatok