Index Vakbarát Hírportál

Kína biztonságosnak nyilvánította a járvány kitörési helyét, Vuhant

2020. április 14., kedd 14:06 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány kitörésének helyéről, a kínai Vuhanból Pekingbe utazók közül egyetlen sem volt fertőzött, jelentették a kínai hatóságok. A járvány másik ázsiai gócpontjában, Iránban csökkent a halálos áldozatok száma, de Délkelet-Ázsia néhány országában még rosszabbodik a helyzet.

A kínai Vuhant január 23-án zárták le, csak április 8-án oldották fel a korlátozásokat, így például újra el lehetett hagyni a várost. A pekingi egészségügyi bizottság szerint Vuhan már biztonságos, ezt a hivatal szerint alátámasztja, hogy az onnan Pekingbe érkező 1056 tesztelt utas közül mindegyik negatív lett.

A hivatalos adatok szerint a 11 milliós Vuhanban 50 008 embernél alakult ki az új koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 nevű megbetegedés, közülük 2579-en haltak meg, és 218-an állnak még kezelés alatt.

A kínai szárazföldön hétfőn 89 újabb beteget diagnosztizáltak koronavírussal, közülük 86-an külföldről utaztak be – derült ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közléséből. Jelenleg 1170 aktív eset van, 116 páciens állapota súlyos. Az új koronavírussal összefüggő újabb halálozásról nem számoltak be - ez a járvány kitörése óta a harmadik ilyen nap. Kínában eddig 3341-en veszítették életüket a járvány miatt.

Iránban az elmúlt 24 órában 1574 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 98-an haltak meg. Egy hónapja ez az első olyan nap, amikor száz alatt marad a halálozás. 

Kianus Dzsahánpur egészségügyi minisztériumi szóvivő bejelentése szerint az országban a regisztrált fertőzöttek száma 74 877, a halottaké pedig 4683. A járvány kezdete óta 48 129 ember hagyta el a kórházat gyógyultan, ám 3691 állapota továbbra is válságos.

A hét végén a kormány feloldotta az utazási tilalmat az egyes tartományokon belül, a minisztertanács vasárnapi ülésén pedig Haszan Róháni iráni elnök bejelentette, hogy április 20-ától feloldják a tartományok közötti utazási tilalmat is.

A Fülöp-szigeteken kedden újabb 291 fertőzöttet regisztráltak, ezzel az igazolt esetek száma az országban elérte az 5223-at. A halottak száma 335, ebből 20-at szintén kedden jelentettek.

Thaiföldről keddre virradóan 34 új fertőzöttet és egy új halálesetet jelentettek. Az országban így a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 2613-at, a halálos áldozatoké pedig a 41-et. Kilenc tartományban a járvány kitörése óta nem igazoltak egyetlen fertőzést sem.

Kedden 60 új halálesetet jelentettek Indonéziából. Ez eddig az országban a legmagasabb elhunytakra vonatkozó adat. Egyúttal 282 új fertőzést is regisztráltak, így a halottak száma 459-re, a fertőzötteké pedig 4839-re nőtt.

Malajziában az egészségügyi hatóságok 170 új esetet jelentettek, ezzel a regisztrált fertőzöttek száma 4987-re emelkedett. A betegségbe keddre virradóan 5-en haltak bele, így a halottak száma elérte a 82-t.

Indiában kedden május 3-ig meghosszabbították az országos kijárási tilalmat. A körülbelül 1,3 milliárd embert érintő rendelkezést március 24-én vezették be. Az ország egészségügyi minisztériumának legfrissebb adatai szerint a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a tízezret, beleértve az elmúlt 24 órában történt 31 halálesetet is.

Egy több ezres tömeget rendőröknek kellett szétoszlatniuk Mumbaiban, miután nem voltak hajlandók maguktól távozni. Az ország más részeiről származó vendégmunkások Maharastra állam belügyminisztere szerint nem tudták, hogy Modi meghosszabbította a kijárási korlátozásokat, ezért összegyűltek a nyugat-indiai város egyik pályaudvaránál, bízva benne, hogy végre hazautazhatnak.

Az ellenzék szerint a napszámban fizetett munkások valójában tiltakoztak, mert nincs pénzük, hatautazni nem tudnak, az ellátásukról viszont senki sem gondoskodik.

Korábban Mumbaiból és Delhiből is vendégmunkások ezrei indultak gyalog haza. Akik azonban a városok és a belső határok lezárása előtt nem kerekedtek fel, elkeserítő helyzetben találták magukat.

(MTI, BBC)

Rovatok