Index Vakbarát Hírportál

Mexikóban barikádot építettek egészségügyisek a maszkok hiánya miatt

2020. április 14., kedd 09:52

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről, hogy megfékezzék a koronavírus-járványt, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek. Eközben Mexikóban egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt.

Brazíliai szakértők attól tartanak, hogy az új vírus hatalmas pusztítást vihet végbe az ország 850 ezer fős bennszülött közösségében, amely nem rendelkezik védelemmel a kívülről behurcolt betegségekkel szemben, a kanyaró vagy egy felső légúti fertőzés is végzetes lehet.

A helyi egészségügyi hatóságok eddig három halálesetről tudnak az őslakosok körében. A brazil kormány most egymillió maszkot és kesztyűt és 300 ezer élelmiszercsomagot oszt ki nekik, hatezer tesztet is elvégeztet. A rezervátumokból minden idegent kitiltanak, több ezer illegális bányásznak kell elhagynia ezeket a területeket.

Eközben Jair Bolsonaro brazil elnök nyílt konfliktusba keveredett egészségügyi miniszterével a koronavírusra adott válaszok miatt. Luiz Henrique Mandetta az általános karantén híve, míg Bolsonaro többször is bagatellizálta a járványt, elsősorban a gazdasági károk miatt. A miniszter egy interjúban jelezte, nem akar lemondani, mert egy orvos sem hagyja el sosem a betegét. Bolsonaro erre az üzente neki, hogy a beteg viszont válthat orvost. A 211 millió lakosú Brazíliában 23 723 fertőzöttről és 1355 halálos áldozatról tudni.

Mexikóvárosban az egészségügyi dolgozók hétfőn rövid időre elbarikádozták az utcákat, így tiltakozva a védőfelszerelés hiánya miatt. A kormányzati dolgozók ellátásáért felelős Október 1-je Kórház egyik nővére elmondta: csak egy maszkot kap naponta, miközben több tucat koronavírusos beteggel kerül kapcsolatba. Az egészségügyi létesítményben legalább egy nővér meghalt, egy orvost pedig intenzív osztályon ápolnak – tette hozzá.

Hivatalos források szerint országszerte legalább öt kórház 535 munkatársa fertőződött meg a vírussal, és kilenc egészségügyi dolgozó vesztette életét. Mexikóban 5014 fertőzöttet és 332 halálesetet regisztráltak.

(MTI)

Rovatok