Index Vakbarát Hírportál

Már az iskolák újranyitását tervezik Csehországban és Lengyelországban is

2020. április 14., kedd 11:59

A cseh kormány öt lépésben tervezi az üzletek és iskolák kinyitását, a tervek szerint az általános iskolások már május közepétől új iskolába járhatnának, valamint az érettségik és államvizsgák sem maradnának el. A lengyel egészségügyi miniszter szerint hamarosan újra kell indítani az ország gazdaságát, hogy elkerüljék a még nagyobb bajt, a boltokat már vasárnaptól, az iskolákat jövő héttől nyitnák ki ismét. Eközben Ukrajnában és Oroszországban több nő a fertőzöttek száma, ami miatt újabb korlátozások bevezetésére lehet szükség. Kelet-európai összefoglaló a koronavírus-járvány keddi alakulásáról.

Csehország

Csehországban április 20-tól kezdve fokozatosan újra kinyitnak a koronavírus-járvány miatt március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány öt szakaszra bontott tervét, amit a keddi kormányülés után ismertettek, írja az MTI.

„A kormány forgatókönyve abból indul ki, hogy sikerül ellenőrzés alatt tartani a járvány terjedését”

– mondta Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a sajtótájékoztatón, aki szerint minden újabb lépés előtt figyelembe fogják venni a pillanatnyi járványhelyzetet.

Elsőként április 20-án a kiskereskedők boltjai, a kisvállalkozók műhelyei, a termelői piacok és a használtautó kereskedések nyithatnak ki. Ezt követően hetente, vagy kéthetente további kereskedelmi egységek kezdenék el újra működésüket. Fokozatosan engedélyezik majd a szabadtéri sportolást is kisebb csoportokban, megkezdhetik működésüket a fitness-klubok, de a közös zuhanyozók és öltözők nélkül.

Május 25-től kinyithatnának a vendéglők kerthelyiségei, a fodrász-szalonok, a kiállítások, múzeumok és az állatkertek is. Utolsóként, június 8-tól, pedig teljes egészében megnyithatnák kapuikat a nagy bevásárlóközpontok és a szállodák is. Engedélyezve lenne bizonyos feltételek mellett a legfeljebb 50 személyes családi, társadalmi és kulturális rendezvények megtartása is.

Minden esetben szigorú higiéniai előírások lesznek érvényben, amelyek betartásáért a tulajdonos, a működtető vagy a szervező lesz a felelős, mondta a kormányfőhelyettes. Szerint a cseh forgatókönyv hasonlít az osztrákhoz, annyi különbséggel, hogy Prága óvatosabban kezeli a nagy bevásárlóközpontokat.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kórházak és az egészségügyi központok már a hét második felében fokozatosan visszaállítják összes szolgáltatásukat, amelyeket a járvány miatt leállítottak, illetve későbbre halasztottak.

Az általános iskolák többsége május második felében nyithat ki újra.

A végzős középiskolások számára lehetővé teszik az érettségi vizsgákat, az egyetemek és főiskolák végzős hallgatói számára pedig az államvizsgákat, mondta Robert Plaga oktatásügyi miniszter az újságíróknak.

Oroszország

Moszkvában a következő két-három héten kevésnek bizonyulhat a koronavírusos betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak száma, ezért tíz nap alatt újabb 24 egészségügyi intézményt készítenek fel a fertőzöttek fogadására – közölte az orosz főváros polgármesteri hivatala.

A bővítés eredményeként 21 ezer koronavírus-fertőzött kezelésére alkalmas ágy áll majd rendelkezésre Moszkvában. A felépülésnek induló, de még pozitív betegeket orvosi távfelügyelettel otthon kezelik majd.

Moszkvában jelenleg több mint 6 ezren kapnak otthoni kezelést azzal a kikötéssel, hogy az állapotuk romlása esetén azonnal kórházba viszik őket.

Oroszországban egy nap alatt 2774-gyel 21 102-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzések száma a kedden nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint. Ez 15,1 százalékos növekményt jelent A halálesetek száma 22-vel, 170-re nőtt, a gyógyulásoké pedig 224-gyel, 1694-re.

Moszkvában 460 új fertőzésesről tud a statisztika, az esetszám kettővel meghaladta a 13 ezret. A fővárosban 95 halálesetet regisztráltak.

Ukrajnában ortodox szerzetesek is meghaltak

Ukrajnában hétfőről keddre az igazolt fertőzöttek száma 270 új esettel 3372-re, a betegségben elhunytak száma öt újabb halálos áldozattal 98-ra nőtt – közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 119-en gyógyultak fel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról írt, hogy eddig három ortodox szerzetes halt bele a betegségbe a fővárosban, ketten a Pecserszka Lavrában, egy pedig a Pocsajivi Lavrában. A Pecserszka Lavrát hétfőn karantén alá vonták, miután lakói közül már több mint 90-nél igazolták a koronavírus-fertőzést, köztük vezetőjüknél, Pavlo metropolitánál, akit jelenleg kórházban ápolnak.

Viktor Ljasko egészségügyiminiszter-helyettes, országos tisztifőorvos az ICTV televízió műsorában közölte, hogy ismét be akarja záratni a piacokat, amelyeknek a karantén alatti működését március 31-én engedélyezték. Mint mondta, akkor azért döntött a kormányzat a piacok újranyitása mellett, hogy legyen az embereknek lehetőségük a szupermarketeknél olcsóbban élelmiszereket vásárolni. Sokan visszaéltek azonban a lehetőséggel, és tömegesen sértették meg a karanténszabályokat a piacokon, mondta, írja az MTI.

Lengyelország

Kedden a lengyel egészségügy hatóságok bejelentették, hogy az elmúlt 24 órában 270 új beteget regisztráltak, és 18-asn vesztették életüket a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt. Összesen 7202 fertőzöttet regisztráltak az országban, közülük 263-an vesztették eddig az életüket, írja a Guardian.

Az országban április 19-től kezdenek enyhíteni a korlátozásokon, írja a Reuters. Az intézkedések a gazdaságot érintik majd elsősorban, mondta Łukasz Szumowski egészségügyi miniszter kedden az RMF FM lengyel rádióban. Az egészségügyi miniszter szerint a kormány a hét végén kezdi el lassan kiolvasztani a lengyel gazdaságot. Szerinte az elszigetelő intézkedések hatékonyak voltak, ám ha a gazdaság nem mozdul meg a hamarosan, akkor az tragédiához, és a gazdaság összeomlásához vezethet, az emberek pedig más onkológiai vagy ritka betegségekbe halnának bele.

A bevásárlóközpontok, mozik, szépségszalonok nyitvatartásának korlátozása vasárnap veszti hatályát, míg az iskolákat és óvodákat a következő hét elején szeretnék újra kinyitni. Az egészségügyi minisztérium azt is közölte, hogy csütörtöktől kötelező lesz az arcmaszk viselése a nyilvános helyeken.

Pillanatnyilag így áll a koronavírus-járvány terjedése a világban.

Rovatok