Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbították Romániában a rendkívüli állapotot

2020. április 14., kedd 09:25

Románia

Harminc nappal meghosszabbították Romániában a március közepén elrendelt rendkívüli állapotot. Az erről szóló elnöki rendeletet kedden adta ki Klaus Iohannis államfő. Romániában életben maradnak a rendkívüli állapot kihirdetésekor bevezetett intézkedések, amiket a mostani elnöki rendelet pontosításokkal egészít ki.

Egyebek mellett megkönnyítik a hivatali kötelességszegés büntetését az egészségügyben, a közigazgatásban, a rendfenntartó és nemzetbiztonsági szerveknél és kiterjesztik azon létfontosságú termékek és szolgáltatások körét, amelynek árát a kormány befagyaszthatja. A rendkívüli állapot meghosszabbításáról szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia, írja az MTI.

A hétfő esti hírek szerint az országban újabb 13 ember vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt, ezzel 331-re nőtt a járványban elhunytak száma Romániában. A Maszol számolt be arról is, hogy a kolozsvári onkológián 20 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, eddig összesen 947 személyt teszteltek, közölte hétfőn Mircea Abrudean prefektus. Az érintettek tünetmentesek, húszból hárman pedig egészségügyi dolgozók: két asszisztensről és egy pszichológusról van szó. 

Fertőzötteket találtak a román igazságügyi minisztériumban is: eddig négy személynél mutatták ki a vírust, a legutóbbinál hétfőn este. Emiatt a bukaresti közegészségügyi igazgatóság járványtani kivizsgálást indított. A minisztérium hétfőn jelentette be, hogy alkalmazottai keddtől április 21-ig biztosan home office-ban dolgoznak majd.

Közben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában hétfőn konténerkórház építésébe kezdtek, a moduláris kórház nyolc konténerből áll majd. Romániában arra számítanak: három hét múlva tetőzik majd a vírus.

Szlovákia

Az előző hetekhez képest gyorsuló tendenciát mutat a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek számának napi átlaga, derült ki az egészségügyi minisztérium kedden közzétett adataiból. A betegek napi átlaga két hete harminc körül volt, a múlt héten már az ötvenet közelítette, a legfrissebb adatok szerint pedig ezen a héten ennél is magasabb lehet. Ugyanakkor pozitív hírnek számít, hogy egyre több a betegségből kigyógyultnak nyilvánított ember, írj az MTI.

Az országban hétfőn 1302 mintát elemeztek, ebből 66 esetben mutatott pozitivitást az eredmény, így már 835 ismert fertőzöttről tudnak, írja az Új Szó az egészségügyi miniszter tájékoztatása alapján. Vasárnap pozitív lett a tesztje egy bazini idősotthon öt munkatársának és 45 bentlakójának. Marek Krajčí egészségügyi miniszter közölte, neki is volt információja arról, hogy az intézményben a klienseknek már két héttel ezelőtt légúti megbetegedés tünetei voltak, az idősotthont azonban csak mostanában izolálták, írja a Paraméter.sk.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség azt írta, hogy Ján Mikas országos tisztifőorvos egyelőre nem erősítette meg a kór csoportos terjedését, ami legnagyobb eséllyel a roma telepeken fordulhat elő Szlovákiában. Mikas erről azzal összefüggésben beszélt, hogy a múlt héten a kelet-szlovákiai Szepességben öt roma telep került karanténba, miután az ott végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak.

Igor Matovic szlovák kormányfő kedden a tisztifőorvossal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy újraindítják a kórházakban a korábban leállított, tervezett operációk végzését. A karantén alá helyezett roma telepekről elmondta, hogy 1044 roma közösség él az országban. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézkedésben nyoma sincs megbélyegzésnek. Az egészségügyi minusztérium vezetője ennek kapcsán hozzátette, hogy minden egyes olyan területet karantén alá fognak helyezni, ahol a fertőzés ellenőrizhetetlen terjedést mutat.

Hétfőn éjfélkor lejárt az országban a múlt héten bevezetett utazási korlátozás és részleges kijárási tilalom hatálya, de a schengeni belső határokon április 17-ig visszaállított határellenőrzést május 7-ig meghosszabbították. Bár egyelőre kevés konkrét adat áll rendelkezésre, a korlátozások gazdasági hatásai már kezdenek érezhetővé válni. Ennek egyik példája az ország a pozsonyi Stefánik repülőtér (BTS), amely az MTI-nek eljuttatott közleményében arról számolt be, hogy márciusban éves szinten 72 százalékkal esett vissza az ott bonyolított személyforgalom, miközben a teherforgalom ugyanebben az időszakban 44 százalékkal nőtt.

Ausztria

Az Olaszországgal szomszédos Ausztria azon európai országok egyike, amik elsők között döntöttek a korlátozások enyhítéséről. Akárcsak Olaszországban, úgy Ausztriában is ismét nyitva tarthatnak már bizonyos üzletek. Az országban eddig körülbelül 14 ezren fertőződtek meg igazoltan, és 386-an haltak meg a koronavírus miatt. Sebastian Kurz osztrák kancellár a múlt hét szombaton írt arról az ország lakossága számára publikált nyílt levélben, hogy szeretné enyhíteni a korlátozásokat, és arról is, hogy amilyen hamar csak lehet, szeretné, ha túljuthatnának ezen a krízisen, és

minden egyes munkahelyért harcolni fognak Ausztriában.

Éppen ezért keddről a 400 négyzetméter alatti alapterülettel bíró boltok ismét nyitva tarthatnak, csakúgy, mint a vaskereskedések és a kertészeti centrumok. Kötelező azonban a szájmaszk viselése továbbra is a szupermarketekben és a gyógyszertárakban. A BBC azt írja, hogy a nagyobb bevásárlóközpontok, fodrászatok május elsejétől, az éttermek, szállodák május közepétől nyithatnak ki, ha az egészségügyi helyzet azt lehetővé teszi, közölte Kurz.

Szlovénia

A szlovén kormány kedden egy héttel elhalasztotta az új koronavírus terjedésének megfékezésére hozott korlátozások enyhítését. A hivatalos adatok alapján egy nap alatt 8-cal, 1220-ra emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma az országban, közülük eddig 56-an haltak meg a járványban. A járvány megjelenése óta 35 946 koronavírustesztet végeztek az országban, a diagnosztizált betegek közül 35-öt ápolnak intenzív osztályon, írja az MTI.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a történések függvényében az első kisebb csomag, amely a pandémia terjedésének megakadályozására hozott intézkedések enyhítését tartalmazza, jövő hétfőtől léphet életbe. A kormány annak a lehetőségét is megvizsgálja, hogy részben enyhítsen a lakhelyelhagyási korlátozáson, és engedélyezzen néhány sporttevékenységet.

Ahhoz azonban, hogy a korlátozások visszavonásához a feltételek teljesüljenek, szerinte még több tesztet kell végezni az országban, valamint a koronavírus-járvány lassulásának is tartósnak kell lennie.

Beovic elmondta, hogy a hozzávetőleges becslések szerint Szlovéniában valójában 3-4 ezerre tehető az új fertőzöttek száma.

Horvátország

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 54-gyel, 1704-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 31 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában hatan hunytak el Zágrábban, Rijekában, Splitben és Dubrovnikban. Mindannyian az idősebb korosztályhoz tartoztak, és más krónikus betegségekben is szenvedtek. Az első fertőzés megjelenése óta 415 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 34 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. Mindeddig 18 359 koronavírustesztet végeztek az országban.

Rovatok