Index Vakbarát Hírportál

Trump: Én mondom meg, mikor van vége a karanténnak! Kormányzók: Francokat

2020. április 14., kedd 22:40 | négy éve frissítve

Hétfői sajtótájékoztatóján Donald Trump egészen különös vitába bonyolódott a médiával. A dolog azzal kezdődött, hogy az elnök bejelentette, nyárra a korlátozások megszüntetésével újraindítja a gazdaságot a tagállamokban, mert ehhez minden joga megvan. Az újságírók erre azt firtatták, hogy ezt mire alapozza, ha egyszer az amerikai alkotmányban a rendfenntartási feladatok (márpedig a kijárási korlátozások betartatása kétségkívül ilyen) állami hatáskörben vannak.

Trump azonban kötötte az ebet a karóhoz, sőt, azt állította, hogy a Fehér Ház hamarosan egy dokumentumban teszi világossá majd az álláspontját (ami azóta sem történt meg). Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kijelentette, hogy nem hajtaná végre Trump utasítását, és úgy véli, egy egyoldalú, diktatórikus elnöki parancs New York gazdaságának újraindítására a lehető legrosszabb lépés, amit Trump most megtehet.

Trump erre a Twitteren azon gúnyolódott, hogy Cuomo eddig óránként könyörgött segítségért, és – bár a helyi felkészülés állami és nem szövetségi hatáskör – mindent megkapott tőle. Erre most függetlenséget akar: na azt már nem!

Cuomo erre bejelentette, hogy továbbra is partneri kapcsolatra törekszik Washingtonnal, és bármennyire szeretné Trump, nem hajlandó szócsatába bonyolódni vele.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó még ennyire se ment bele a vitába Trumppal, csak bejelentette, hogy milyen szempontokat fognak mérlegelni, mielőtt döntenek a korlátozások megszüntetésésről. Ide tartozik egyebek mellett a tesztelés széleskörűsége, a kórháziak kapacitása és a rendelkezésre álló tudás és technológia. "Most a tudomány az első, nem a politika", mondta.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója az AP kérdésére azt nyilatkozta, hogy "még nem tartunk ott, hogy újra indítsuk a gazdaságot", szerinte ehhez ugyanis először kell valamilyen eszköz, ami hatékony és már rendelkezésre áll a járvány leküzdésére.

A kaliforniai kormányzó fokozatos újranyitásra készül

Fokozatosan tervezi újranyitni Kalifornia gazdasági és mindennapi életét a nyugati parti állam kormányzója, írja az MTI. Gavin Newsom kedd este Sacramentóban egy sajtókonferencián vázolta a közeljövőre vonatkozó elképzeléseit. A kormányzó nem jelölt meg konkrét határidőt a mintegy negyvenmilliós állam gazdasági életének újraindítására és a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások enyhítésére, mivel ehhez több feltételt szeretne megteremteni. Ilyen feltétel a minél nagyobb számú vírusteszt elvégzése, a koruk vagy betegségük miatt sérülékenyebb lakosok védelmének megszervezése, a kórházak felkészítése a járvány esetleges kiújulására, továbbá az iskolákban és az üzletekben megőrzendő távolságtartási előírások.

Teljesen más lesz az életünk. Lehet, hogy az étteremben a vacsorát olyan pincér szolgálja majd fel, aki kesztyűt vagy talán még arcmaszkot is visel. Az is előfordulhat, hogy az étterembe érkezéskor megmérik a vendég testhőmérsékletét. És szeptemberig mindenképpen felejtsük el a sportrendezvényeket vagy a nagy tömegeket vonzó ünnepléseket, még a július 4-ét is. Ne sürgessük a dolgokat, ne kövessük el azt a hibát, hogy túlságosan hamar feloldunk mindent, még ha ezt szeretnénk is. Nem akarok politikai döntéseket hozni, amelyek esetleg kockára teszik az emberek életét

– mondta a demokrata párti politikus, aki megerősítette, hogy döntései meghozatalakor előzetesen konzultál majd a járványügyi szakemberekkel, miközben maximális együttműködésre törekszik Donald Trump elnökkel. 

(Borítókép: Donald Trump. Fotó: Jabin Botsford / The Washington Post  / Getty Images)

Rovatok