Index Vakbarát Hírportál

Több turisztikai látványosság leégett a csernobili tűzben

2020. április 15., szerda 14:05

A turisztikai látványosságok több mint harminc százaléka semmisült meg helyreállíthatatlanul a csernobili tiltott övezetben tíz napon át tartó tűzben, így 

az övezetben lévő egykori szovjet üdülőközpontok, erdei falvak, amelyeket a többnapos túrák során mutattak meg a turistáknak, mind leégtek

– mondta a csernobili utazásszervezők szövetségének vezetője szerdán.

Megmenekültek viszont a tűztől a fő célpontok, azaz Pripjaty városa, Csernobil és a katonai város, Csernobil-2 is, ahol a rádiólokációs állomás van. A szövetség a helyi kormányzósághoz készül fordulni azzal a kéréssel, hogy próbálják meg helyreállítani az elpusztult épületek egy részét. 

A katasztrófavédelmi szolgálat szerint nyílt tűz már nincs a térségben. Az eső segített megfékezni a lángokat, de még kell néhány nap a parázsló gócok eloltásához.

Az oltásban 521 szakember vesz részt 124 technikai eszközzel, a többi közt két helikopterrel, amik csak kedden hat tonna vizet locsoltak szét.

Nyílt tűz a katasztrófavédelem szerint továbbra sem lángolt fel újra.

A Kijev megyei rendőrség eddig két embert gyanúsított meg tűzokozással, de nem vették őrizetbe őket. Egyikük egy helyi lakos a Kijev és Zsitomir megye határán fekvő Rahivka faluból. Mindkét gyanúsított azt állítja, hogy véletlenül okozott tüzet. A belügyminisztérium azt mondta, tovább folytatják a nyomozást, mert csoportos elkövetőket feltételeznek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd este a Facebookon arról beszélt, hogy a csernobili atomerőmű, a nukleáris hulladéktároló és más kritikus fontosságú objektumok nem kerültek veszélybe a tűz miatt, és a radioaktív sugárzás szintje Kijevben és Kijev megyében a megengedett szinten van.

Az erdőtüzekről és a lángokat övező rémhírekről  itt írtunk bővebben

(Borítókép: Az ukrán rendőrség sajtóirodája által közreadott a csernobili atomerőmű tetejéről 2020. április 10-én készített kép az atomerőmû körüli lezárt területen égő erdőtűzről. Fotó: MTI/AP)

Rovatok