Index Vakbarát Hírportál

Politikai káosz jöhet Olaszországban az európai pénzügyi források felhasználása miatt

2020. április 15., szerda 16:05

A Giuseppe Conte vezette kormány szétesését vetítették előre az olasz újságok szerdán, miután a két kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) között teljes az ellentét a járvány utáni gazdasági újraindulás és az EU-források felhasználása terén is, írja az MTI.

Az Il Foglio lap szerint Sergio Mattarella államfő egyre erősebben aggódik a Conte-kormány "erőtlensége" miatt, ami a belpolitikai döntésekben és az Európai Unióval való együttműködésben is jelen van. Mattarella úgy érzi, Conte a járványhelyzetben nem tudja biztosítani a központi irányítást, ami a tartományok, megyék és egyes városok önálló és gyakran egymással ellentétes rendelkezéseihez vezetett. Ez pedig a következő hetekben tervezett újrainduláskor "káoszhoz" vezethet, írja a lap.

Hozzáteszik, az államfőt ennél is jobban aggasztja a Róma és az EU közötti szembenállás, ami az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak feltétel nélküli felhasználását illeti, amire a Conte-kormány továbbra határozott nemet mond.

Az ESM értelmében az euróövezet finanszírozási nehézségekkel küzdő tagállamai bizonyos feltételek mellett pénzügyi támogatást kaphatnak.

Harminchat milliárd euró, az egészségügyre fordítandó támogatásról van szó Olaszország esetében, amit a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) elutasít. Conte "alkalmatlannak" nevezte az ESM-forrásait. Az EU-tól való pénzügyi függésre nemet mond a jobboldali Matteo Salvini vezette Liga, valamint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) és Luigi Di Maioi külügyminiszter is.

A kormány másik fele támogatja 

A másik kormányerő Demokrata Párt (PD) viszont támogatja az európai források felhasználását, akik szerint a miniszterelnök nem készítette fel Olaszországot a májusban tervezett gazdasági újraindulásra sem, miközben Spanyolország és Franciaország már kész újraindulási tervet mutatott be.

Olaszország a május 4-től ígért enyhítésekre készül a több mint két hónapig tartó korlátozó intézkedések után. Giuseppe Conte miniszterelnök múlt hét péntek este jelentette be, májusban kezdődhet el az úgynevezett második fázis a korlátozások lassú és fokozatos feloldásával: ennek részleteit egy 17 tagú szakértői csapat dolgozza ki, írja az MTI.

A járványügyi szakértőkből, közgazdászokból, szociológusokból, pszichológusokból álló csoport igyekszik összeegyeztetni az egészségvédelmet a nemzetgazdaság újraindításával. Ezzel együtt hirdették meg a fémipar, autógyártás, divat és idegenforgalom azonnali újraindítását. A sajtóban megszellőztetett elképzelések szerint május első hetében még csak a ruha-, textil- és bútorboltokat nyitnák meg. A negyven négyzetméteresnél nagyobb üzletek újranyitását tervezik, a vevők egyenkénti beengedésével. Május második felében nyithatnának újra a vendégek közti biztonsági távolságot betartani képes éttermek, bárok, május végén pedig a fodrászatok és kozmetikai szalonok, ha egyenként fogadják a vendégeket.  A mozik, színházak decemberig nem fogadnának nézőket, jövő márciusban nyitnák újra a szórakozóhelyeket, diszkókat és stadionokat.

A PD az ESM-források használatát szorgalmazza az olasz gyáriparosok, valamint az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) támogatásával. A PD azt az álláspontot képviseli, hogy minden rendelkezésre álló forrást el kell fogadni. Szerintük az újraindulás "tragédia" lesz, mivel akkor fog kiderülni, hány millió olasz veszítette el munkáját és bevételét. Giuseppe Conténak a járvány első heteiben nőtt népszerűsége máris csökkenést mutat.

Silvio Berlusconi a jobbközép FI elnöke az Il Giornale lapban megjelent nyílt levelében "abszurd tévedésnek" nevezte, hogy a római kormány lemondjon az ESM kínálta segítségről. 

Sajtókommentárok szerint a tavaly szeptemberben felállt M5S-PD kormányt nem az új koronavírus-járvány, hanem azt követő olasz gazdasági helyzet buktathatja meg.

Rovatok