Index Vakbarát Hírportál

Németországban május elejéig meghosszabbítják a koronavírus elleni szigorításokat

2020. április 15., szerda 13:50 | aznap frissítve

Már amikor legtöbben úgy vélték, hogy enyhíteni fognak a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokon a járvány elleni küzdelemben élen járó Németországban, a szövetségi kormány azt javasolja, hogy május 3-ig hosszabbítsák meg a szigorú korlátozó rendelkezéseket - számolt be a Spiegel a birtokába jutott dokumentum alapján. Angela Merkel kancellár szerda délután tart videókonferenciát a tartományi miniszterelnökökkel, és ezután, várhatóan este fogja bejelenteni a döntését.

A kormány szerint a legfontosabb, hogy a kapcsolattartási korlátozások fennmaradjanak, de a többi területen várhatóak majd enyhítések a szabályokon. Tehát május 3-ig fenntartanák, hogy az emberek legalább 1,5 méter távolságot tartsanak egymástól nyilvános helyeken, és csak olyanokkal találkozzanak, akikkel egy háztartásban élnek.

Enyhítések pedig az üzletek és vállalkozások megnyitásának engedélyezésében várhatóak. Első lépésben autó- és kerékpárkereskedések, könyves- és bútorboltok, telekommunikációs társaságok nyithatnának meg. Kulcsfontosságúnak tartják például a fodrászatokat is, amik május 4-től újból megnyílhatnak a higiéniai követelmények, a sorok elkerülése és a védőeszközök használata mellett. Ezenkívül a könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek is kinyithatnak majd szigorú feltételekkel.

Nagy kulturális események egyelőre tilosak lesznek.

A határokon sem lesz enyhülés

Szerda délután Berlinben bejelentették, hogy május 4-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat. Németország Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határszakaszán továbbra is fenntartják az állandó ellenőrzést, és változatlanul megerősített ellenőrzés alá veszik az Olaszországból és Spanyolországból légi úton érkezőket - jelentette be a az MTI szerint a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Björn Grünewälder. 

A szigorítások az új típusú koronavírus terjedésének akadályozását, és a fertőzési láncolatok megszakítását szolgálják. A március közepén bevezetett szabályok szerint az érintett országokból csak halaszthatatlan ügy miatt léphetnek be külföldiek az országba.

A legtöbb tartományban a napokban bevezettek egy további szigorítást is, a szövetségi kormány ajánlásának megfelelően a helyi járványügyi előírásokat kiegészítették azzal a szabállyal, hogy 72 óránál hosszabb külföldi tartózkodás után mindenkinek - hazatérő német állampolgárnak és az országba belépő külföldieknek is - 14 napra karanténba kell vonulnia.

Hangsúlyozták, hogy Németország továbbra is csak a járvány legelején tart, ezt mutatja, hogy a szakértői becslések alapján a regisztrált és a nem regisztrált eseteket együttvéve a lakosság 1-1,5 százaléka esett át a fertőzésen.

Rovatok