Index Vakbarát Hírportál

761 áldozata volt a járványnak az Egyesült Királyságban egy nap alatt

2020. április 15., szerda 12:56 | aznap frissítve

Az Egyesült Királyságban huszonnégy óra alatt 761 áldozata volt a koronavírus-járványnak, ezzel 12 868-ra nőtt a halálesetek száma, közölte a brit állami egészségügyi szolgálat. Összesen 4603 új esetet regisztráltak ezzel 98 ezerre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.  A legtöbb haláleset továbbra is Londonban van, ott 3224-en hunytak el. 

Spanyolországban a hét elején részlegesen elkezdtek föloldani egy sor korlátozást, hétfőn kilenc tartományban szigorú biztonsági intézkedések mellett újra beindulhattak bizonyos gyárak, üzemek, például az építő- vagy az autóiparban dolgozók. A spanyol közszolgálati televízióban elhangzott becslés szerint országosan mintegy kétmillió munkavállaló térhet vissza a munkába a napokban. A diákok továbbra is távoktatásban tanulnak, ahol csak lehet, otthonról zajlik a munkavégzés és nem enyhítenek a lakhelyelhagyási korlátozásokon sem. Az országban a járvány miatt kihirdetett szükségállapot egyelőre április 25-én éjfélig van érvényben, de újbóli meghosszabbítása várható.

A szerda délután közölt friss adatok szerint Spanyolországban ismét emelkedett a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma. A járvány terjedése továbbra is lassul, közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója. A tartományokból érkezett tájékoztatás alapján készült összefoglaló szerint a fertőzöttek összes száma elérte a 177 633-at. A hétfői 3477 és a keddi 3045 után szerdán 4978 új esetet igazoltak. A szakember kifejtette: megnőtt a diagnosztikai kapacitás, napi 20 ezer felett van az elvégzett PCR-tesztek száma, az enyhébb tünetekkel rendelkezőket is elkezdték vizsgálni, és egyre több szerológiai teszt készül. Ezzel arányosan pedig az azonosított fertőzések további növekedése várható.

A vírus okozta Covid-19 megbetegedés 523 ember halálát okozta az elmúlt egy napban, kedden 567-en, hétfőn 510-en hunytak el. Eddig 18579-en veszítették életüket. Szerdán 3349-cel emelkedett a gyógyultak száma a keddi 2777 és a hétfői 2336 után, a fertőzésből eddig 70853-an épültek fel. Az elmúlt 24 órában 940-en kerültek kórházba koronavírus-fertőzés következtében, intenzív osztályra pedig 73-an. Előbbi 1,6, utóbbi 1,3 százalékos növekedést jelent. Eddig 27558 egészségügyi dolgozónál igazolták a fertőzést, többségük azonban már egészséges és újból dolgozik.

Miguel Ángel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke elmondta: a szükségállapot bevezetése óta a katonaság naponta átlagosan 550 járványügyi feladatot végez el, példaként említette, hogy mintegy 7900 helyszínen fertőtlenítettek. A hadsereg hat repülőjárattal összesen 70 tonnányi egészségügyi eszközt szállított külföldről Spanyolországba, és mintegy 300 tonnányi felszerelés belföldi szétosztásában közreműködött.

A madridi tartományi kormány szerdától bezárta az egyik ideiglenes halottasházat, amelyet a majadahondai jégpálya területén nyitott, mivel a halálozás csökkenése miatt már nincs rá szükség. Két további átmeneti halottasház még minidig üzemel a régióban, az egyik a spanyol főváros fedett műjégcsarnokában, a másik az Igazságügyi Orvosi Intézet új, de még nem átadott épületében. A három helyszínre március 24-e óta összesen 1785 koporsót szállítottak. A madridi autonóm közösségben 6724-en hunytak el koronavírus-fertőzés miatt a járvány kezdete óta, az országban itt a legmagasabb az áldozatok száma. 49526-en fertőződtek meg és 27433-an gyógyultak meg eddig.

Semmi nem lesz ugyanolyan, míg meg nem találjuk a vakcinát, mondta szerdán Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a parlamentben, amikor a friss járványügyi adatokat ismertette. A kormányfő csaknem 5100 új fertőzéses esetről számolt be, amivel 177 633-ra nőtt a regisztrált spanyol koronavírusos esetek száma, jelentette a BBC. Ez volt az utóbbi öt napban a legnagyobb 24 órán belül bekövetkezett növekedés az esetszámban. Az elhunytak száma 523-mal növekedett, ami némi csökkenést mutat az előző napokhoz képest, mostanáig 18 579-en haltak meg a járványban. A több mint 177 ezer fertőzéses esettel Spanyolország a világ második legfertőzöttebb országának számít az USA után.

Franciaországban 131 361 fertőzöttet és 15 750 halálos áldozatot tartottak nyilván szerda reggel, a gyógyultak száma 29 121. Emmanuel Macron francia elnök május 11-éig meghosszabbította a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett korlátozó intézkedéseket. Május 11-től a bölcsődéket, az általános iskolákat és a középiskolákat fokozatosan újranyitják. Az egyetemek viszont zárva maradnak, a felsőoktatásban nem lesznek már az idei tanévben órák, a kormány a későbbiekben pontosítja a vizsgák és a felvételik menetrendjét. A nyilvános helyek, bárok, éttermek, kávézók, mozik, színházak, koncerttermek és múzeumok azonban egyelőre nem fognak kinyitni május 11-én. Az is biztos már, hogy Franciaországban a fesztiválokat és egyéb, tömegeket vonzó eseményeket július közepe előtt nem rendezhetik meg.

A helyzetet május közepétől hetente fogja értékelni a kormány. Nem véletlen, hogy a franciák nem enyhítenek a szigoron: Franciaország - Olaszország és Spanyolország után - a 3. legfertőzöttebb állam Európában.

Németországban 132 210 fertőzöttet regisztráltak eddig, közülük 3495 elhunyt. A gyógyultak száma 68 200. A koronavírus-járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását és a vírus jelenlétének minél szélesebb körű, folyamatos megfigyelését javasolta a német nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften). Az országban a kijárási és egyéb korlátozások egyelőre április 19-éig maradnak érvényben.

Belgiumban töretlen a koronavírusjárvány terjedése: 24 óra alatt a nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra növekedett. A helyi hatóságok 283 új halálesetet rögzítettek, az áldozatok túlnyomó része (76 százaléka) a flamand régióban élt, amely a járvány kitörése óta a fertőzések központja. A legfrissebb kimutatások szerint a járványban elhalálozottak száma 4400. A Le Soir, francia nyelvű napilap szerint az elhunytak száma valójában több, mert adminisztrációs jellegű problémák miatt a vallon tartomány idősotthonaiban meghaltak pontos adatait még nem sikerült rögzíteniük az illetékes hatóságoknak. A belga kormány a járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbításáról döntött, a jelenlegi korlátozások maradnak életben május 3-ig.

Hollandiában a nemzeti közegészségügyi hatóság szerdai tájékoztatása szerint lassulóban van a vírus terjedése, továbbá a kórházba beutalt koronavírussal fertőzöttek száma és a járványban elhalálozottak aránya is csökken. Az országban eddig 135 ezer tesztet végeztek el, és szerdai adatok szerint 27 419 fertőzöttet tartanak számon, ennek 28 százaléka egészségügyi dolgozó. Az NL Times holland internetes hírportál információi szerint a hatóságok változtatnak adatgyűjtési módszereiken. Eddig a hivatalos statisztikák kizárólag azokat tartották számon, akiknél a koronavírus-teszt pozitívnak bizonyult, mostantól azonban azok is bele fognak tartozni a naponta közzétett kimutatásokba, akik a háziorvos szerint a betegség heveny tüneteit mutatják. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában megközelíti a háromezret.

Luxemburgban, ellentétben a keddi adatokkal, nem 69, hanem 67 járványban elhunytat tartanak számon. A helyi sajtó szerint adminisztrációs hiba történt az adatok feldolgozásánál. A legfrissebb statisztikák az új esetek számának mérsékelt növekedését és a kórházi ápolások számának csökkenését mutatják. Keddről szerdára 161 ember került kórházba a koronavírus miatt, 50-nel kevesebb, mint a hét elején. Az intenzív ellátásban részesülők száma 39-ről 31-re csökkent, ami a sajtó szerint pozitív előrelépés az előző napokhoz képest. A kicsiny országban a járvány kezdete óta 3307 ember fertőződött meg.

Korábban írtuk: 

Az Egyesült Királyságban 94 845 dokumentált fertőzött és 12 129 halálos áldozat van. A gyógyultak száma 323. Nagy-Britanniában jelenleg csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán. Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

A Munkáspárt vezetője szerint a kormánynak a lehető legrövidebb időn belül fel kell vázolnia a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásának menetrendjét. Sir Keir Starmer szerdán fordult levélben Dominic Raab külügyminiszterhez, aki a Covid-19 betegségből lábadozó Boris Johnson miniszterelnök helyett látja el a kormányfői teendőket. Sir Keir szerint britek milliói teljesítik a rájuk rótt feladatot a korlátozások betartásával, és a kormány várakozásain is túltettek áldozatvállalási készségükkel. Ennek fejében a kormánynak viszont nyíltan, átlátható módon tudatnia kell a lakossággal, hogy miként tervezi a korlátozások enyhítését és végső soron ezeknek az intézkedéseknek a feloldását.

A konzervatív párti brit kormány várhatóan csütörtökön végzi el a több mint három hete érvényben lévő korlátozó intézkedések törvényben előírt, e héten esedékes felülvizsgálatát. Dominic Raab azonban már a hét elején közölte, hogy most még nem várható a korlátozások enyhítése, mert az intézkedések idő előtti feloldása újabb járványhullám kialakulásának veszélyével járna. Hétfői sajtóértekezletén a külügyminiszter elmondta: már vannak kedvező jelek arra, hogy az emberek közötti érintkezést korlátozó intézkedések hatékonyak, mivel az új fertőzések és az újonnan kórházba kerülők számát jelző görbe kezd laposodni. "Kezdünk nyerésre állni ebben a csatában" – fogalmazott Raab, hozzátéve, hogy éppen a lakosság eddigi áldozatvállalása veszne kárba, ha a korlátozásokat a kormány túl korán oldaná fel. (MTI)

(Borítókép: ápolók egy barcelonai kórház ablakában, április 14-én. Fotó: Nacho Doce/Reuters)

Rovatok