Index Vakbarát Hírportál

Újra kinyitnak a dán iskolák

2020. április 15., szerda 10:27

Részlegesen újraindult a tanítás szerdán Dániában, egy hónap kényszerű zárvatartás után, jelentette az AFP hírügynökség. A skandináv ország kormányzata Európában elsőként döntött úgy, hogy fokozatos feloldják az új típusú koronavírus okozta világjárvány miatt március 12-én elrendelt közoktatási korlátozást.

Szerdán bölcsődék, óvodák és általános iskolák nyitották meg újra kapuikat, de nem az egész országban, csupán az önkormányzati fenntartású intézmények felében és a fővárosi iskolák harmada esetében. A többi intézmény időt kért a továbbra is érvényben maradó egészségügyi protokollokhoz való alkalmazkodásra – emiatt nagyjából április 20. körül lehet számítani arra, hogy minden közoktatási intézmény fogadóképes lesz.

A dán kormányzat április elején jelentette be, hogy hamarosan újra megnyitják az iskolákat, abban az esetben, ha mindenki betartja a távolságtartási szabályokat és rendszeresen kezet mos. Ezzel kapcsolatban az iskoláknak előírták, hogy biztosítani kell az osztálytermekben a padok közti kétméteres távolságot, és az órák közti szünetekre csak kis csoportokban lehet a gyerekeket kiengedni. Sok iskola ezt szabadtéri oktatás kereteiben tudja csak megoldani, és különösen a nagyvárosokban okoz nehézséget az új központi iránylevek betartása.

Elég sok szülő nem ért egyet az iskolák újranyitásával, egy internetes petíció (címe: "Az én gyerekem nem tengerimalac") például 18 ezer aláírást gyújtött eddig össze a lépés ellen. Várhatóan sok gyereket nem is engednek majd iskolába az egészségükért aggódó szüleik.

A felső tagozatosok és a középiskolások egyelőre maradnak távoktatásban, a tervek szerint nekik május 10-től indul majd be újra az iskolai tanítás.

Kedden Dániában 6691 igazolt koronavírusos esetet tartottak számon, 299 volt a halálos áldozatok száma. Az országban továbbra is tilos a tíz embernél nagyobb társaságok összejövetele, gyülekezése, zárva vannak az éttermek, bárok, klubok, kocsmák, fodréászatok plázák.

Norvégiában várhatóan április 20-án kezdik meg az enyhítéseket: először az óvodák, rá egy hétre az iskolák nyithatnak majd ki, de először csak a negyedik osztályokig, aztán szép lassan a többi – legalábbis ez a terv. A norvégiai adatok szerint több mint 6600 fertőzöttet, 134 halottat tartanak nyilván az országban, az aktív esetek száma 6400 fölött van.  

Mindeközben Finnországban Sanna Marin kormányfő bejelentette, hogy eltávolítják a főváros körüli útakadályokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások betartatása érdekében alakítottak ki majdnem három héttel ezelőtt. Március 28-tól korlátozták a ki- és beutazásokat a finn fővárosi régióban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vírus szétterjedését a vidéki országrészekben.

Rovatok