Index Vakbarát Hírportál

Vakcina nélkül évekre a bezárkózhat az Egyesült Államok

2020. április 15., szerda 06:54

A kijárási korlátozások akár 2022-ig is érvényben maradhatnak az Egyesült Államokban, ha nem sikerül hamar kidolgozni a vakcinát a koronavírus ellen - nyilatkozták harvardi kutatók a CNN-nek.

A Harvardi Egyetemhez tartozó Harvard Th. Chan School of Public Health - amely nevét a kínai származású amerikai vállalkozóról, az intézménynek 350 millió dollárt adományozó néhai Chan Tseng-Hsi-ről kapta - egy napokban publikált tanulmányában úgy látja, hogy

a járvány nem fog megállni a nyáron, ellentétben a Fehér Ház várakozásaival.

A tanulmány vezető szerzője, Marc Lipsitch szerint a járvány a sikeres visszaszorítás után is azonnal felütné a fejét, ha a korlátozásokat feloldanák, és ez a veszély még 2024-ben is fennállhat.

„A közösségi távolságtartást évekig tartani kell, ez kétségtelenül hosszú idő” - mondta Lipsitch. A járványszakértő professzor elmondta: továbbra sem tudni, hogy a betegségen átesettek immunitást szereznek-e a vírussal szemben.

Arra pedig még később lesz meg a válasz, hogy ha védelmet is nyújt a betegség átvészelése az újabb fertőzés ellen, akkor milyen hosszú időre.

Vakcina híján egyelőre nincs hatásosabb megoldás a kijárási korlátozásoknál. Ezek figyelmen kívül hagyását az Egyesült Államokon belül államonként különböző mértékben büntetik. Maine-ben ezer dolláros bírság vagy akár hat hónapos börtön is sújthatja azt, aki megszegi a szabályozást. 

Ugyanakkor a tanulmány szerint is súlyos károkat okozhat a gazdaságban, a társadalmi érintkezésben, és az oktatás minőségében is, ha a korlátozásokat hosszabb távon fenn kell tartani.

Rovatok