Index Vakbarát Hírportál

Gyógyszerhiány Belgiumban: kutyáknak és macskáknak szánt szereket szállítanak a kórházakba

2020. április 16., csütörtök 17:53

A belga szövetségi egészségügyi miniszter tagadja, hogy gyógyszerhiány lenne az országban, miközben a belga egészségügyi szakszervezetek szövetségének elnöke szerint már kutyáknak és macskáknak szánt gyógyszerekkel kell kezelni a betegeket. Egy nappal azután, hogy a kormány május 3-ig majdnem változatlan feltételekkel meghosszabbította kijárási korlátozást, komoly vita folyik a belga médiában arról, ki is hazudik a gyógyszerhiányról.

Philippe Devos, aki a szakszervezeti munkája mellett az egyik liège-i kórház intenzív osztályának is vezetője, "fake news"-nak, vagyis álhírnek nevezte csütörtökön Maggie De Block miniszter kijelentését, miszerint Belgiumban zavartalan a gyógyszerellátás. A doktor előző nap adott interjút a belga RTL-nek, amelyben arról beszélt, hogy nem jutnak az egészségügyi intézmények elég altatóhoz. A szer egyébként a lélegeztetőgépen tartott betegeknek kell, mert anélkül annyira fájdalmas lenne a mesterséges lélegeztetés, hogy a beteg belehalna - magyarázta Devos.

Az orvos azt a napok óta keringő pletykát is igazolta , miszerint a gyógyszerellátásért felelős hatóság kutyák és macskák kezelésében használt szereket szállított bizonyos kórházaknak. 

Devos csütörtökön az egyik legnagyobb francia nyelvű napilapnak, a Libre Belgique-nek is megerősítette az információt, és további részleteket is elárult. Arra panaszkodott például, hogy majdnem két hete olyan szereket kapnak, amelyre a gyógyszerhatóság még nem állított ki engedélyt, ám az orvosoknak az aláírásukkal kell felelősséget vállalni a kezelésért. Más esetekben pedig csak 7 napra elegendő szállítmány érkezik olyan kúrákhoz, amelyeket 21 napig kellene alkalmazni.

Úgy véli "nem az orvosokat kellene felelősségre vonni amiatt, hogy egy bukott állam hibázik a gyógyszerellátásban", és a miniszternek egyszerűen be kellene ismernie, hogy hiány van. A beismerés már csak azért is fontos lenne az intenzív osztály vezetője szerint, hogy ne fordulhasson elő ilyesmi akkor, ha esetleg ismét megemelkedne a koronavírus-fertőzöttek száma.

A járvány kitörése óta 34 809 fertőzöttet regisztráltak a belga hatóságok, amelyek jelenleg naponta 6 ezer tesztet végeztek. Eddig 4857 ember vesztette életét a koronavírus következtében a 11 milliós országban.

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget látnak el egy belgiumi kórházban 2020 április 10-én. - fotó:  Aris Oikonomou / AFP)

Rovatok