Index Vakbarát Hírportál

Hétfőtől nyolcfős lagzikon bulizhatnak a csehek

2020. április 16., csütörtök 10:27

Továbbra is lassabb a fertőzöttek számának napi növekedése Csehországban, mint a korábbi hetekben. Csütörtök reggel 6303 új koronavírussal fertőzöttet tartottak nyilván, ami 152-vel több, mint szerdán, írja az MTI a cseh egészségügyi tárca honlapján megjelent adatok alapján. Bár a szerdai növekedés magasabb, mint a hét elején, továbbra is jóval alatta marad a korábbi napok átlagának. Romániában ismét gyorsult a járvány terjedése. Szlovákiában felszökött az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a halálozások száma.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 146 004 tesztet végeztek el. A szerdai tesztek száma megközelítette a kilencezret. A hatóságok szerint az a cél, hogy a napi tesztek számát tízezerre emeljék. A betegség áldozatainak száma csütörtökön reggel 166 volt, hárommal több, mint szerdán. A gyógyultak száma 155-tel 831-re emelkedett.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter csütörtöki rádiónyilatkozata szerint a számok azt jelzik, hogy Csehországban eddig sikerült a járvány terjedését ellenőrzés alatt tartani, ami lehetővé teszi a gazdasági és közéletet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását. A normalitáshoz való visszatérés forgatókönyvét kedden ismertette a cseh kormány.

Andrej Babis miniszterelnök szerda este a közszolgálati televízióban érdekességként elmondta, hogy a kormányban a legnagyobb vita az esküvők megtartásának feltételeiről alakult ki. Végül az a megállapodás született, hogy hétfőtől kezdve újra engedélyezik az esküvőket, majd legfeljebb nyolc személy részvételével a lakodalmakat is. Június 8-tól pedig engedélyezik 50 ember részvételét a lagzikban.

Babis a televízióban elismerte, hogy a kormány megfeledkezett az egyházi szertartások felújításáról. Jan Hamácek belügyminiszter azt mondta, hogy a megfelelő javaslatot a héten terjeszti a kormány elé. Csehországban március közepétől tilosak az egyházi szertartások is, számos templomból a miséket a közösségi hálózaton keresztül közvetítik a hívőknek. Balga Zoltán, a prágai magyar római katolikus plébánia plébánosának magyar nyelvű miséi is rendszeresen követhetők a Facebookon.

A korlátozások feloldása ellenére a szájmaszkok viselése továbbra is kötelező a köztereken.

Románia 

Romániában ismét felgyorsult az új típusú koronavírus-járvány terjedése: a csütörtök kora délutáni összesítés szerint 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak, írja az MTI.

Ezzel 7707-re nőtt az országban észlelt fertőzések száma. A diagnosztizált betegek közül 243-at ápolnak intenzív osztályon.

Az országban a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentésének közzétételéig 386 koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi 24 órában az előző napi rekordnál öttel kevesebb, 25 halálesetet regisztráltak. Az első fertőzés megjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az előző két naphoz hasonlóan, az utóbbi 24 órában is jóval több mint száz (140) Covid-19-cel diagnosztizált páciens hagyhatta el a kórházat.

Az utóbbi 24 órában több mint hétezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 60 ezren töltik otthoni elkülönítésben és csaknem 23 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot.

A GCS jelentéséből kiderült: az utóbbi 24 órában végezték el az eddigi legtöbb (4800) koronavírus-tesztet.

Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendelete szerint Romániában kiterjesztik a koronavírus-tesztelést több, más okból egészségügyi ellátást igénylő, de veszélyeztetettnek minősülő páciens-kategóriára.

Ezentúl a kemoterápiás kezelés alatt álló vagy műtéti beavatkozásra váró tünetmentes rákbetegeken, a szervátültetésre készülő tünetmentes pácienseken, illetve donorokon, az otthoni vagy hatósági karanténban lévő, illetve Covid-19-ben szenvedő betegekkel érintkezésbe került várandós nőkön, a fertőzött személyekkel kapcsolatba került, dialízisre járó pácienseken és az idősotthonok gondozóin is elvégzik a koronavírus-tesztet.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen elmondta: Romániában jelenleg napi hatezer teszt elvégzésére létezik műszaki kapacitás 57 regionális központban, ám a szakképzett, tapasztalt személyzet hiánya miatt jelenleg napi 4500-4700 teszt elvégzésére van reális lehetőség.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete szerint a legfertőzöttebb nyugat-európai országokból, valamint az Egyesült Államokból, Törökországból vagy Iránból hazatérő román állampolgároknak már nem kell két hétre hatósági karanténba vonulniuk, ha írásos nyilatkozatban vállalják az otthoni - a többi lakót nem veszélyeztető, külön helyiségben töltendő - elkülönítést.

Mivel az ország lakosságának több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a hét végén ünneplik a húsvétot, a GCS újabb ajánlásokat adott ki a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Ebben egyebek mellett mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha vásárolni indul, ne a 65 év felettieknek fenntartott, 11 és 13 óra közötti időszakban tegye, és intézze el a bevásárlást valamennyi családtagja és az idős szomszédok számára is.

A GCS arra kért mindenkit, hogy csak a közös háztartásban élőkkel ünnepeljen, ne fogadjon vendégeket, ne látogassa meg rokonait és ismerőseit. A parkokban, zöldövezetben, vagy bármely más közterületen piknikezni húsvétkor is tilos - figyelmeztet a kommunikációs törzs.

Szlovákia 

Felszökött a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a Covid-19 betegségben elhalálozottak száma Szlovákiában, utóbbiaké két nap alatt kettőről nyolcra, az újonnan diagnosztizált fertőzötteké pedig a múlt heti ötvenes átlagról csütörtökön száz fölé emelkedett - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból, írja az MTI.

Az országban csütörtökön 114 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 977 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője csütörtökön. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten pedig ötven körül volt, az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lehet. Ugyancsak emelkedésnek indult a betegségben elhunytak száma. Az öt és fél milliós Szlovákiában, ahol a hét első feléig két halálos áldozata volt a betegségnek, szerdán négy, csütörtökön pedig két újabb halálesetet regisztráltak, így a betegségnek már nyolc hivatalosan elismert halálos áldozata van. Az új halálos áldozatok többsége egy idősotthon lakója volt.

A kór miatt jelenleg 165 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon. A legfiatalabb beteg 1, a legidősebb 97 éves. Az elvégzett tesztek száma csütörtökre meghaladta a 34 ezret, közülük 33 481 bizonyult negatívnak.

Közben a vírus terjedésével összefüggésben elrendelt korlátozásoknak a hétköznapi életre és a gazdaságra gyakorolt negatív hatásai egyre érezhetőbbek az országban, ahol a kilátásokat tekintve sem a lakosság, sem a szakértők nem bizakodóak, amint azt a felmérések és elemzések mutatják. Egy, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által közölt felmérés szerint a lakosság több mint fele tart az új típusú koronavírustól, s a korábbi hetekhez képest nő azoknak a száma, akik aggódnak munkájuk elvesztése vagy anyagi helyzetük rosszabbra fordulása miatt.

A gazdaság helyzetének alakulásával kapcsolatban nem derűlátó a pénzügyminisztérium sem, amelynek a héten közzétett vészforgatókönyve úgy becsüli, hogy ez évben több mint egytizedével visszaeshet a szlovák gazdaság teljesítménye. A szaktárca egyik prognózisa a gazdaság hosszú lábadozásával számol, eszerint a gazdaság teljesítménye még 2023-ra is 2,5 százalékkal a 2019-es szint alatt alakulna. A helyzettel összefüggésben a szaktárca szerdán bejelentette egy, a kormányhivatal égisze alatt működő gazdasági válságstáb létrehozását is, amelynek feladata a gazdaság újraindítási lehetőségeinek kidolgozása lesz.

A vírus terjedésével összefüggésben elrendelt korlátozásoknak a hétköznapi életre gyakorolt hatásai szinte mindenütt, de leginkább a korábban mindig nyüzsgő Pozsonyban szembeötlőek. Az ország legnagyobb - több mint félmilliós - városában, ahová naponta több százezren ingáztak munka után, meggyérült a forgalom az utcákon, megszűntek a forgalmi dugók, és a társadalmi élet helyszínének számító óváros, illetve a bevásárlóközpontok kísértetiesen üresek. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a város ingyenes wifi pontjainak forgalma ötödére, az új felhasználók tekintetében tizedére esett vissza.

A vírusválság és a vele járó korlátozások tekintetében nem bizakodóak a rendezvényszervezők sem, egyre több nyári rendezvényt mondanak le vagy halasztanak későbbre. Hasonló sorsra jutott az ország egyetlen nemzetközileg is elismert fesztiválja, a trencséni Pohoda, illetve a felvidéki magyar fiatalok legrégibb múltra visszatekintő rendezvénye, a gombaszögi nyári tábor is: mindkettő megrendezését egy évvel későbbre halasztották, a már megváltott belépők is akkorra lesznek érvényesek.

Lengyelország

Bár az elmúlt néhány napban lassulni látszott a járvány terjedése, csütörtökön 336 új fertőzöttet jegyeztek fel a hatóságok, emellett 28 új halálesetről számolt be a helyi média - írta meg a Guardian.

Az áldozatok között van az első lengyel egészségügyi dolgozó is, aki a vírus miatt vesztette életét. Az áldozat, egy 46 éves gyógytornász, akinél két héttel ezelőtt jelentkeztek az első tünetek. A két gyerekes férfi egy olyan kórházban dolgozott, amely a vírus egyik gócpontja lett: csak ebben az intézményben 200 embert, betegeket és dolgozókat egyaránt, diagnosztizáltak koronavírussal.

Lengyelországban, ahol összesen 7918 fertőzöttet, és 314 halálos áldozatot tartanak számon, a jövő hónapban lennének esedékesek parlamenti választások. A jelenleg kormányon lévő Jog és Igazságosság párt egészen eddig támogatta a postai úton leadott szavazatok megoldását, hétfőn mégis beadtak egy törvény-javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy két évvel meghosszabbítsák Andrej Duda jelenlegi elnök regnálását, ennek megszavazásához kétharmados többségre lesz szükség.

Rovatok