Index Vakbarát Hírportál

Életét vesztette a járványban az állapotos brit nővér, de a gyermeke megmenekült

2020. április 16., csütörtök 10:49

Nagy-Britanniában továbbra is súlyos a koronavírus-helyzet. Miközben sok országban már enyhítenek a korlátozó intézkedéseken, London meghosszabbítja azokat.

Megrázta Nagy-Britanniát Mary Agyeiwaa Agyapong, a 28 éves állapotos egészségügyi dolgozó halála. A Lutonban dolgozó nővér öt éve volt a helyi kórház alkalmazásában, és mint kollégái mondták, a betegek szolgálatának szentelte életét. Április 7-én hunyt el, mindössze két nappal azután, hogy egy vizsgálata pozitív koronavírustesztet eredményezett.

A kórházban viszont csodával határos módon sikerült megmenteni gyermeke életét,

és bár a kórház óvatos közleményeket adott csak ki („további szoros megfigyelés szükséges”), úgy tűnik, hogy a baba jól van. A nővér férje otthonában szigorú karantén alatt áll, miközben a család megsegítésére gyűjtés indult, és pár óra alatt 4500 font gyűlt össze.

100 ezer fölött a brit fertőzések száma

Nagy-Britanniában továbbra is nagyon intenzív a járványhelyzet. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 27-en vesztették életüket – írja a CNN. A brit egészségügyi hivatal csütörtöki közlése szerint csütörtökre 861-gyel nőtt a koronavírus brit áldozatainak száma, ami így már 13 729-re emelkedett. Az országban eddig 103 093 koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ez 4617-es emelkedés szerdához képest – eddig összesen 327 608 tesztet végeztek el.

Korai lenne a lazítás, a lezárások megszüntetése – mondta Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A BBC aktuális helyzetjelentése szerint az Egyesült Királyság kormánya ma várhatóan három héttel kiterjeszti a koronavírus miatt meghozott intézkedéseket.

Mint a miniszter mondta, nem akarja pazarolni, feleslegessé tenni a brit társadalom eddigi erőfeszítéseit azzal, hogy túl korán megszünteti a lezárási intézkedéseket, mivel a koronavírus még mindig gyors ütemben terjed.

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban eltérő irányokat látni a járvány kezelésére. Miközben több helyen már lazítanak (így a kifejezetten rossz járványügyi helyzetben levő Egyesült Államokban is), addig mások kitartanak a legszigorúbb korlátozások mellett.

Hancock a BBC Breakfast műsorában azt nyilatkozta: 

Noha látjuk az esetek számának elsimulását, és szerencsére a halálesetek számában is ez a trend, a kormány egyértelművé tette, hogy még túl korai enyhíteni a korlátozásokon.

Rovatok