Index Vakbarát Hírportál

Eredmény nélkül jár le éjfélkor Izraelben a kormányalakításra kapott határidő

2020. április 16., csütörtök 08:41

Eredmény nélkül járt le szerdán éjfélkor Izraelben Beni Ganznak, a centrista Kék-fehér párt elnökének a kormányalakításra kapott, két nappal meghosszabbított határideje – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Erről az MTI tudósítója számolt be. (Az izraeli belpolitikai helyzetről és Netanjahu politikai játszmájáról ebben a cikkben írtunk bővebben.)

Sem a Kék-fehér, sem a jobboldali Likud nem kéri Ganz megbízatásának újabb meghosszabbítását Reuven Rivlin államfőtől.

Ez azt jelzi, hogy nem látnak esélyt a megegyezésre az eddigi tárgyalások alapján, noha a ynet szerint továbbra is kapcsolatban maradnak.

Rivlinnek mostantól három nap áll rendelkezésére annak eldöntésére, hogy a parlament valamely másik képviselőjét kéri-e fel kormányalakításra.

Erre ismét 28 napot adhat, vagy átadja a döntés jogát a kneszetnek.

Időközben kiderült, hogy Reuven Rivlin államelnök az izraeli parlamentre, a kneszetre ruházta a kormányalakítás jogát.

A120 tagú kneszet a következő 21 napban 61 képviselő aláírásával felsorakozhat bármelyik képviselő mint kormányfőjelölt mögé, és neki két hete lesz egy új kormány létrehozására.

Azonban ha nem próbálkozhat senki kormányalakítással, vagy az újabb jelöltnek sem sikerül ez, akkor automatikusan újabb választásokat fognak kiírni Izraelben, rövid időn belül immáron negyedszer.

Sajtóértesülések szerint jogi kérdések miatt nem sikerült megállapodásra jutnia Ganznak és a Likud pártot vezető Benjámin Netanjahunak.

Eszerint nem tudtak olyan törvénytervezetet megalkotni, amely mindkét félnek biztosíték lett volna arra, hogy rotációs megállapodásuk betartásával másfél-másfél évig vezethetik az országot.

A katonai rádió értesülései szerint a múlt kedden már elkészített – és csak aláírásra váró – egyezménytől visszalépett a Likud, elsősorban beleszólást követelve a bírók kinevezésébe.

Nem sikerült megállapodniuk a legfelsőbb bíróság új tagjainak, valamint az igazságügyi miniszternek a személyében. 

Utóbbi különösen kényes kérdés, mert Netanjahu várhatóan három korrupciós perrel néz szembe a közeljövőben.

Az első tárgyalási napot március 17-ről május közepére halasztották el a koronavírus-járvány miatt.

Március 2-án 11 hónap alatt  harmadszor tartottak parlamenti választásokat Izraelben, és bár harmadszorra is  Benjámin Netanjahu pártja  nyert, nem tudtak önállóan kormányt alakítani, három hely ugyanis hiányzott a többséghez. A 120 tagú kneszet később arról döntött, hogy a választáson második helyen végző Kék-fehér párt vezetője, Beni Ganz alakítson kormányt. 

Rovatok