Index Vakbarát Hírportál

A tűzparancs nem elég, a hadsereggel fenyegeti a Fülöp-szigeteki elnök a kijárást megszegőket

2020. április 16., csütörtök 20:43

A hadsereg és a rendőrség bevetésével fenyegetőzött csütörtökön Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, ha az ország lakosai továbbra sem mutatnak több önfegyelmet, és nem tartják be az új koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat.

„Ha nem tartják magukat ehhez, és nem akarják elfogadni mindezt, a hadsereg és a rendőrség fogja átvenni a dolgok irányítását” – mondta  Fülöp-szigetek szókimondó elnöke az állami televízióban közvetített beszédében az MTI szerint. Hangsúlyozta, hogy ez aztán olyan lesz, mintha statáriumot vezetnének be.

A helyi sajtó korábban több, a járványügyi intézkedéseket sértő eseményről, bokszmérkőzésekről, kakasviadalokról és bingójátékokról írt, de főváros Manilában is megnőtt a forgalom annak ellenére, hogy az 57 millió lakosú fősziget, Luzon területére április 30-ig kijárási korlátozásokat rendeltek el.

A keményvonalas politikusként számon tartott Duterte otthonmaradásra szólította fel az embereket, és a megértésüket kérte, hozzátéve, hogy senki sem akarta a jelenlegi helyzetet, amiben ő sem utazhat el davaói lakásába. „Én is unatkozom” – húzta alá a Fülöp-szigeteki elnök, aki korábban tűzparancsot adott a rendőröknek a kijárási korlátozást megszegők ellen. Április elején agyon is lőttek egy 63 éves férfit emiatt.

Harry Roque elnöki szóvivő komoly szemrehányással illette az ország lakosait. „Szégyellniük kell magukat, hogy a Fülöp-szigeteken van a legtöbb fertőzött Délkelet-Ázsiában” – jelentette ki Roque, aki szerint mindez a helyiek makacssága miatt van. „Ez egyszerűen kínos. Ne legyenek már ennyire makacsok, és maradjanak otthon” - szólította fel az embereket.

A Fülöp-szigeteken eddig 5660 fertőzöttet azonosítottak, az áldozatok száma 362.

Rovatok