Index Vakbarát Hírportál

New Yorkban május 15-ig marad a kijárási korlátozás

2020. április 16., csütörtök 16:05 | aznap frissítve

A legfrissebb adatok szerint 640 ezer fő közelébe jutott az amerikai fertőzöttek száma, de Donald Trump elnök azzal biztat, az ország túl van a nehezén, és a gazdaság lassan visszatérhet.

A Johns Hopkins Egyetem koronavírus-térképe alapján az Egyesült Államokban már 639 664 a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig 30 985.

A levágásra váró amerikai hízósertések azonban egy időre fellélegezhetnek, a vágóhidakat és a húsfeldolgozó üzemeket bezárták, miután elsősorban Dél-Dakotában tömeges vágóhídi megbetegedéseket jelentettek, ami különösen szomorú lehet egy olyan államban, ahol 60-80 kilométereket lehet úgy haladni, hogy egyetlen emberrel sem lehet találkozni, csak néhány prérikutyával.

Az amerikai gyógyultak száma 52 640.

Az amerikai adatok megbízhatósága vélhetően a legtöbb régióét veri, az országban ugyanis már 3,2 millió tesztet végeztek el, minden hatodikat New Yorkban.

Donald Trump amerikai elnök szerint ezek az adatok azt bizonyítják, hogy az ország túl van a járvány csúcspontján. Tervei szerint ezért a gazdasági újraindítást szolgáló csomagot terjeszt elő, amelyhez majd a tagállamok kormányzóinak jóváhagyása is szükséges.

A Johns Hopkins Egyetem, a világon a legjobban követett koronatérkép működtetője azt is közölte, hogy a következő napokban reálisabb adatokat szeretne közölni, amelyben a vélelmezhető, vírushoz köthető halálozásokat is igyekszik megbecsülni.

Donald Trump az olasz és a spanyol fertőzésterjedés kapcsán élesen kritizálta a WHO egészségügyi szervezetet is, amely szerinte tragikusan félrekezelte ezen országokban a járványt, majd egy különös fordulattal, a később begyorsuló, így felkészülési lehetőségekben gazdagabb, ugyanakkor lefolyásában hasonlóképpen rémes amerikai járvány kapcsán rendkívül elégedett volt az eddig megtett lépésekkel.

Andrew Cuomo, New York kormányzója bejelentette, hogy a járvány által leginkább sújtott államban legalább május 15-ig érvényben maradnak a kijárási korlátozások.

(Borítókép: Mentősök szállítanak kórházba egy beteget New Yorkban 2020. április 7-én. Fotó: Kena Betancur / Getty Images)

Rovatok