Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a fertőzöttek száma Iránban, Khomeini ajatollah megemlékezése elmarad

2020. április 16., csütörtök 14:07

Sok kritika éri az iráni adatszolgáltatást, de még a hivatalos adatok szerint is gyors ütemben nő a fertőzöttek száma. A szokásos Khomeini-megemlékezés költségeit Irán most a járvány elleni küzdelemre költi. A környék gazdag országaiban viszont rendkívül kevés a halálos áldozat.

Iránban az elmúlt 24 órában 1606 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, a Covid-19 betegségben pedig csütörtökre virradóan 92-en haltak meg – jelentette be az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője.  Kianus Dzsahánpur közlése szerint Iránban

a halálos áldozatok száma 4869-re,

a regisztrált fertőzötteké pedig 77 995-re nőtt. Hozzátette, hogy további 3594 ember állapota válságos.

Mint a Rudaw kurdisztáni portál elemzése figyelmeztet, az iráni adatokat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert az országban nem feltétlenül tesztelik még a tüdőgyulladásban elhunytakat sem.

A járvány miatt az idén először maradnak el az országban az iráni iszlám forradalom vezetőjének, Ruholláh Muszavi Khomeini ajatollahnak a halálára évente megrendezett országos megemlékezések. 

A néhai legfelsőbb vallási és politikai vezető 31 évvel ezelőtt halt meg, tíz évvel azután, hogy Teheránban az iszlám forradalom elűzte a népnyúzó, Amerika-barát Reza Pahlavi sahot. 1989. június 3-án tömegek tódultak Teherán utcáira, többen életüket vesztették a tömegben és a nagy hőségben, az embereket tűzoltókocsikról próbálták locsolni.

Khomeini ajatollah, aki egy ismert síita tanítócsaládból emelkedett az iráni egyház élére, hatalmas tekintélynek örvendett, Iránban is, de az egész síita világban.

Unokaöccse, Hasszán Khomeini most bejelentette, hogy a június 3-ra tervezett idei megemlékezésekre szánt összeget a járvány elleni harcra fordítják.

Csütörtökön 56 újabb fertőzöttet jelentettek Afganisztánból is, ahol ezzel a regisztrált fertőzöttek száma elérte a 840-et. A fertőzöttek nagy része Kabul tartományban van. Az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy csütörtökön egy ember belehalt a Covid-19 betegségbe, így a halottak száma 30-ra nőtt, a gyógyultaké viszont elérte az 54-et. A járvány lassítása érdekében a kormány a nagyobb városokat, köztük a fővárost, Kabult már márciusban karantén alá vonta.

Ami pedig a környéken található gazdag közel-keleti országok adatait illeti, náluk irigylésre méltóan jók, világszinten is a legalacsonyabbak a halálozási mutatók.

(Borítókép: Önkéntesek fertőtlenítést végeznek egy iráni faluban 2020. április 11-én. Fotó: Majid Saeedi / Getty Images)

Rovatok