Index Vakbarát Hírportál

Oroszország: mentős káosz és metróreform

2020. április 16., csütörtök 13:15

Berobbant a járvány Oroszországban is. Az egészségügy nehezen fogadta a túlterhelést, a hatóságok metróreformja is akadozott. Úgy tűnik, hogy még a május 9-i (győzelem napján szokásos) felvonulás is tolódik.

Oroszország sokáig meglepően alacsony fertőzöttségi számokat mutatott, noha a járvány kirobbanásához viszonylag közeli területről van szó. Egy ideig az állam még azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy nem fejezte be a focibajnokságát, sőt még nézőket is beengedett a bajnokikra. Mára ez megváltozott (Nicaragua, Tádzsikisztán és Fehéroroszország még „kitart”).

Az orosz esetszám is berobbant. Április 16-án már 27 938 fertőzöttről és 232 halálos áldozatról adtak tájékoztatást a hatóságok. Egyetlen nap alatt 3448-cal nőtt az igazolt fertőzések száma. A legtöbb beteg Moszkvában és a környékén található, Szentpéterváron lényegesen kevesebb a megbetegedés. A lakosság tájékozódását segíti a Yandex.ru (az orosz Google) oldalon naponta többször is közölt térkép a fertőzések eloszlásáról.

Mentős káosz

Mint az RBTH angol nyelvű orosz portál cikke is beszámolt róla, az elmúlt napokban a hirtelen megnövekedett esetszám miatt káosz alakult ki, ezen az oroszul narrált felvételen az látható, hogy egy mentős felvette, ahogyan a moszkvai 119. szövetségi klinikai kutatóközpont bejáratánál a betegek leadására várakozó mentősök végeláthatatlan sorban várakoznak.

Az autókat hangosan számoló mentős azt mondja, hogy ő maga 9 órát várt, hogy leadhassa betegét és elvégezzék a felvételi vizsgálatot, valamint kitölthessék a szükséges papírokat. A cikk szerint a képen látható több száz mentőautó mind koronavírus gyanújával diagnosztizált betegeket hozott.

Metróreform

Szintén a moszkvai járványügyi helyzethez kapcsolódik, hogy mint azt az MTI moszkvai tudósítása közli, csütörtöktől már konszolidálódott a szerdai káosz a metrón. A híres moszkvai metróban egy nappal korábban áttértek a közlekedéshez megkövetelt digitális kódok használatára.

Oroszországban a járvány miatt nemcsak a metró, de az autók használatát is digitális hatósági igazolványhoz kötötték,

ennek ellenőrzése az első napon a Moszkvába vezető közutakon dugókhoz, a metró bejáratánál pedig hosszú sorokhoz és torlódáshoz vezetett, ami az eredeti szándékkal szemben megnövelte a fertőzés kockázatát. Csütörtökön már rendeződött a helyzet, és az utasokat csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték.

Az MM

A Moszkvai Metró (Moszkovszkij Metropoliten) egészen elképesztő méretű hálózat. Egy átlagos nap 9-9,5 millió ember használja. A közlekedési vállalatnak 5200 kocsija van. A szolgáltatás kiváló, nagyon sűrűn követik egymást a szerelvények. Egyes állomások ma is a katonák, élmunkások és partizánok emlékműveitől, vagyis a szocialista realizmus remekbe szabott alkotásairól ismertek. 

A győzelem napja

Az orosz sajtóban már azt találgatják, hogy a nagy nemzeti ünnep és felvonulás, vagyis a náci Németország felett aratott győzelem május 9-én esedékes 75. évfordulója meg lesz-e tartva, vagy a nyilvános ünnepségeket későbbre kell halasztani. Az Interfax úgy tudja, hogy a katonai díszszemlét június 24-re, az 1945-ben a Vörös téren Zsukov marsall által levezényelt győzelmi parádé jubileumára vagy szeptember 3-ra tehetik át, amely dátumot Oroszország a második világháború befejezésének tekinti.

(Borítókép: Utas a metrón Moszkvában 2020. április 16-án. Fotó: Sergei Bobylev / TASS / Getty Images)

Rovatok