Index Vakbarát Hírportál

Putyin elhalasztotta a május 9-i győzelmi díszszemlét

2020. április 16., csütörtök 18:49

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte csütörtökön a náci Németország felett aratott győzelem 75. évfordulóján megtartani tervezett május 9-i katonai díszszemle későbbre halasztását – közölte az MTI. A döntést a koronavírus-járvány miatt hozta meg az orosz elnök.

A halasztás értelmében a Vörös téri díszszemlével együtt az évfordulóval kapcsolatos minden más eseményt is el kell halasztani, köztük a háború részvevőiről való megemlékezést, az úgynevezett Halhatatlan Ezred vonulását, amely Moszkvában rendszerint több százezres, országosan és nemzetközi szinten pedig milliós tömegeket szokott megmozgatni. Az ünnepségek megtartásának új dátumáról egyelőre nem határoztak.

Az ünnepig, a Győzelem napjáig már kevesebb mint egy hónap van hátra, és most egy nem könnyű, mondjuk ki egyenesen, nehéz választás előtt állunk: a május 9-i dátum is szent számunkra és megfizethetetlen minden ember élete is

– mondta Putyin a kormány vezetőivel tartott online-tanácskozáson.

Putyin kitért arra is, hogy a díszszemle és a kapcsolódó tömegrendezvények előkészületeit már most meg kellene kezdeni, de nem rendeli el ezeket, mert a járvány május 9-re még nem éri el a tetőpontját, így kockázatos lenne megtartani azt. A díszszemlét pedig csak a járvány elvonulása után lehet megtartani –  Nyikolaj Malisev vezető orosz infektológus csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén úgy vélekedett, hogy a járvány június-júliusban tetőzik majd Oroszországban.

Visszavonulásra kényszerítjük a fenyegetést, amelybe ma beleütközünk, és akkor feltétlenül meg fogjuk tartani a május 9-re tervezett rendezvényeket, ezt szeretettel és ünnepélyesen fogjuk megtenni, az idei, 2020-as évben, annál is inkább mert az ideit az emlékezet és a dicsőség évévé nyilvánítottuk

– hangoztatta az orosz vezető.

Orosz sajtóértesülések szerint a katonai díszszemlét június 24-re, az 1945-ben a Vörös téren Georgij Zsukov marsall által levezényelt győzelmi parádé jubileumára, vagy szeptember 3-ra tehetik át, amely dátumot Oroszország a második világháború befejezésének tekinti.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint egy nap alatt 3448-cal, 27 938-ra nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, ami 14,1 százalékos napi növekedést jelent. A járványnak eddig 232 áldozata volt az országban.

Rovatok