Index Vakbarát Hírportál

Több ezer idős és beteg menedékkérőt szállítanak el a zsúfolt menekülttáborokból Görögországban

2020. április 16., csütörtök 14:23

Több ezer idős és beteg menedékkérőt szállítanak a hatóságok a Görögországhoz tartozó szigeteken lévő túlzsúfolt menekülttáborokból az ország szárazföldi részébe az új típusú koronavírus-járvány veszélye miatt - jelentette be a görög bevándorlási és menekültügyi minisztérium csütörtökön, írja az MTI.

Az április 19-én kezdődő, előreláthatólag két hétig tartó kimenekítési művelet során 2380 kiemelten veszélyeztetett menedékkérőt - köztük 200 hatvan év felettit -, valamint további 1730, betegséggel küzdő embert szállodákban, apartmanokban és más menekülttáborokban szállásolják majd el. Az időseket és a betegeket a családtagjaik is elkísérhetik.

Az égei-tengeri szigeteken lévő, Görögországhoz tartozó Számosz, Híosz, Lérosz, Leszbosz és Kósz szigetein működő menekülttáborokból egyelőre nem jelentettek fertőzöttet, viszont a szárazföldi részen két táborban is megjelent a vírus.

Ezen a héten a görög hatóságok megkezdték 1600, felnőtt kísérő nélkül érkezett gyerek áttelepítését is más európai országokba, köztük Luxemburgba.

A görögországi menekülttáborokban jelenleg több mint ötezer migránsgyerek él.

A délkelet-európai országban körülbelül 100 ezer migráns torlódott fel azóta, hogy 2016-ban az európai országok lezárták a határaikat a menekültáradat előtt. Az elszállásolásukra épített menekülttáborok nagyrésze túlzsúfolt, a legrosszabb állapotok a Törökországhoz közeli szigeteken vannak, ahol több mint 36 000 menedékkérő vár sorsára, noha e táborokat eredetileg 6100 ember befogadására tervezték.

Rovatok