Index Vakbarát Hírportál

Hóágyúval szórják a fertőtlenítőszert Ausztriában

2020. április 17., péntek 11:42

Tirolban a DAKA hulladékkezelő társaság módosított hóágyút használ, hogy azzal segítsen a közterek és üzlethelyiségek fertőtlenítésében, írja a MedicalXpress.com alapján az MTI.

Bár a hóágyút általában a síparadicsomokban alkalmazzák, új feladatkörében először egy fafeldolgozó üzem raktárában vetették be az Innsbrucktól 30 kilométerre lévő Schwaz városban, mondta Matthias Zitterbart, a DAKA projektmenedzsere az AFP hírügynökségnek.

A DAKA reményei szerint a hóágyú és öt kisebb gép hatékonyan tudja szétoszlatni a fertőtlenítőszert olyan helyszíneken, ahol fennáll a koronavírus-fertőzés veszélye, például idősotthonokban, vasútállomásokon vagy gyógyszertárakban. Zitterbart elmondta hogy, rengeteg felkérést kaptak különböző üzletektől.

Az osztrák kormánynak a járvány leküzdése érdekében hozott rendelete szerint minden üzlethelyiséget, mely vevőket, ügyfeleket fogad, rendszeresen fertőtleníteni kell. Ausztriában Tirol a leginkább fertőzött régió, itt a 3300-at is elérte a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Ausztria szerte eddig összesen 14 527en fertőződtek meg koronavírussal, közülük péntekig 410-en vesztették az életüket, a gyógyultak száma pedig 9704 a worldometer.info oldal adatai alapján.

Csehországban kinyitnak a templomok

Április végétől újra engedélyezik a nyilvános miséket és az egyházi rendezvényeket a csehországi templomokban, jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken egy rádióinterjúban.

Babis szerdán a közszolgálati televízióban beismerte, hogy a kormány előző nap, amikor a korlátozások feloldásának forgatókönyvéről tárgyalt, megfeledkezett az egyházi szertartásokról. Jan Hamácek belügyminiszter azonban már kidolgozta a megfelelő javaslatot, amelyet pénteki ülésén fogad el a kormány. Babis a javaslatot megvitatta Dominik Duka prágai érsekkel, a cseh katolikus egyház vezetőjével, aki egyetértett a forgatókönyvvel, írja az MTI.

Csehországban március közepétől tilosak az egyházi szertartások is, számos templomból a miséket a közösségi hálózaton keresztül közvetítik a hívőknek. Andrej Babis a Rádio Z kereskedelmi rádiónak nyilatkozta,

hogy a nyilvános miséket április 27-től engedélyezik legfeljebb 25 személy részvételével.

Május 11-én ez harmincra, május 25-én pedig ötven főre bővül, míg június 8-a után templomi rendezvények résztvevőinek számát már nem korlátoznák. „Mindenkor természetesen be kell majd tartani a szigorú higiéniai előírásokat" – mondta a kormányfő.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása az járványról ismét azt jelzi,

hogy lassult az országban a fertőzöttek számának napi növekedése.

Péntek reggel 6437 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 134-gyel több, mint csütörtökön. A csütörtöki növekedés is jóval alatta maradt az előző hét napi átlagának. Eddig 154 307 tesztet végeztek el, és a csütörtöki szűrések száma újra kilencezer körül volt. A hatóságok szerint a cél, hogy a napi tesztek számát tízezerre emeljék. A Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma péntek reggel 170 volt, néggyel több, mint csütörtökön. A kigyógyultak száma pénteken 979-re emelkedett a csütörtöki 831-ről.

Hargita megyében 11 betegről tudnak

Elérte a négyszázat a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Romániában, míg külföldön eddig 58 román állampolgár vesztette életét a betegségben, írja az MTI.

A stratégiai kommunikációs törzs péntek kora délután ismertetett összesítéséből kiderült, hogy a fertőzés terjedése az utóbbi hét ritmusában folytatódott. Az elmúlt 24 órában 360-nal 8067-re emelkedett az eddig regisztrált fertőzöttek száma, akik közül 1508 beteg már gyógyultan hagyta el a kórházakat. Az előző napinál 15-tel több, 258 beteget ápolnak jelenleg intenzív osztályon.

Az utóbbi 24 órában 6176 tesztet végeztek el, ami több mint másfélszerese az utóbbi hét napi 4000-es átlagának.

A karanténrendelkezések megsértéséért csaknem 2100 otthoni elkülönítésre kötelezett embert helyeztek már hatósági karanténba, 109 karanténban lévő embert pedig újabb 14 napos vesztegzár alá rendeltek. A rendőrök eddig 428 ügyben indítottak eljárást a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítések meghiúsítása címén. A kijárási korlátozások megsértése miatt 6800 embert büntettek meg az utóbbi 24 órában, átlagosan 2078 lejes (150 ezer forint) bírsággal.

Az utóbbi 24 órában több mint tízezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 50 ezren töltik otthoni elkülönítésben és több mint 22 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási időszakot.

A hivatalos statisztika szerint továbbra is a vesztegzár alá vont Suceava megye a legfertőzöttebb, ahol 3-ra emelkedett az ezer lakosra számított fertőzöttek száma. Hunyad és Arad megyében is meghaladja a 0,8-at az ezer lakosra jutó regisztrált fertőzések száma. A székelyföldi Kovászna megye – Románia 41 megyéje közül – a hatodik a fertőzöttségi sorban. Itt az eddig észlelt 123 koronavírus-fertőzés 0,59 esetnek felel meg ezer lakosonként.

A székelyföldi Hargita megye a legkevésbé fertőzött romániai megyék egyike, ott mindössze 11 esetet jegyeztek fel.

Rovatok