Index Vakbarát Hírportál

Csökkent az iskolai lövöldözések száma Amerikában

2020. április 17., péntek 08:16

Húsz év után az idei az első olyan március, amikor egyetlen iskolai lövöldözés sem történt az Egyesült Államokban. Ez persze leginkább annak köszönhető, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt március eleje óta bezárták az iskolákat, írja a CBS News.

A Washington Post újságírója, Robert Klemko a Twitter-fiókján osztotta meg a megdöbbentő statisztikát, miszerint 2002 óta minden márciusban történt legalább egy iskolai lövöldözés Amerikában. Ebben az évben egy 13 éves diák fegyverrel ment be az iskolájába, azonban egy iskolai felügyelő meg tudta akadályozni a tragédiát.

Ugyanakkor idén márciusban így is történt néhány olyan eset, hogy oktatási intézmények területén vagy közelében fegyveres bűncselekményt követtek el, de a hivatalos statisztikák ezeket nem sorolják az iskolai lövöldözések közé. Az Everytown for Gun Safety, az Egyesült Államokban a fegyveres erőszakot nyomon követő szervezet szerint összesen hét lövöldözés történt az elmúlt hónapban az iskolák területén.

A New England Journal of Medicine tudományos lapban megjelent 2018-as tanulmány szerint a motorbalesetek után a fegyverhasználat a második leggyakoribb halálok az amerikai fiatalok körében.

Bár az iskolák bezárása miatt csökkent az ilyen tragédiák előfordulása, a fegyverkereskedőknek rekordforgalmuk volt az elmúlt időszakban. Az eladások növekedése miatt sokan attól tartanak, hogy az iskolák újranyitása után jelentősen nőhet a lövöldözések száma is. „Amikor a világjárvány véget ér, és kilépünk a fizikai távolságtartásból, a fegyverek itt maradnak” – mondta Igor Volsky, a Guns Down America szervezet vezetője.

Rovatok