Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnában hiány van védőfelszerelésből és tesztekből, nagyhatalmak küldenek segélycsomagokat FÁK-tagállamoknak

2020. április 17., péntek 12:54 | aznap frissítve

Ukrajnában egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány, péntekre egy nap alatt 501 fővel lett magasabb a fertőzöttek száma. Összesen így 4662 fertőzött van az országban és 125-en haltak meg. A fertőzöttek közt 91 egészségügyi dolgozó és 33 gyerek is van, mondta Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. 

A miniszter azt is elmondta, hogy ötnaponta tervezik majd tesztelni azokat az egészségügyi dolgozókat, akik koronavírusos betegekkel állnak napi szintű kapcsolatban.

A nyugat-balkáni országokhoz hasonlóan az egészségügyi minisztérium Ukrajnában is arra kéri az embereket, hogy az ortodox húsvét idején ne menjenek templomba és próbáljanak otthon, szűk körben ünnepelni.

A nyugat-ukrajnai Ternopil jelenleg az ország harmadik legfertőzöttebb megyéje. Az itt található Zaliscsiki településen egy pap volt az első beteg, aki körülbelül 500 emberrel találkozott még mielőtt meghalt a kórházban. 

A kárpátaljai Munkácson egy 69 éves nőnél igazolták először a megyében a fertőzöttséget, aki minimum 19 embernek adta tovább a vírust, mert két napig lázasan járt templomba és énekelt a kórusban.

A vidéki kórházakban továbbra is fennáll az a probléma, hogy kevés a védőfelszerelés és a teszt, sok helyen napokig kell várakozni a tesztek eredményére, miközben a hatóságok azt állítják, a tesztekkel minden rendben van.

Egy 83 éves Ternopil megyei nyugdíjastól három nappal a halála előtt vettek mintát, de a laboratóriumban nem voltak meg a szükséges anyagok a teszt elvégzéséhez, így csak a nő halála után derült ki, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. 

Moszkvában minden vírusos légúti fertőzöttet koronavírusra fognak tesztelni a kezdeti tünetek hasonlósága miatt, és rájuk is kiterjesztik a házi karantén elhagyására vonatkozó bírságolásokat.

Anasztaszija Rakova, moszkvai polgármester-helyettes pénteken azt mondta, a járvány az elkövetkező két-három héten tetőzik majd Moszkvában, a helyi sajtó értesülései szerint a fertőzöttek számának gyors növekedése miatt felmerült, hogy az önizoláció rendszerét májusra is kiterjesszék.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök április 2-án rendelt el a hónap végéig tartó fizetett kényszerszabadságot, a helyileg indokolt egyéb korlátozó intézkedések bevezetését a régiók vezetőire bízta. A május 9-én esedékes győzelmi napi ünnepségeket el fogják halasztani.

Az Aeroflot orosz légitársaság a honlapján július végéig felfüggesztette a jegyeladást a nemzetközi járatokra. Az orosz hatóságok március 27-én függesztették fel a menetrendszerű nemzetközi légi közlekedést a koronavírus-járvány miatt. Március 30-án lezárták az államhatárt, azóta csak diplomaták, teherautósofőrök és hajók legénységének tagjai léphetnek be Oroszországba.

Oroszországban egy nap alatt 4070 fertőzöttel, 32 008-ra nőtt az igazoltan fertőzöttek száma a pénteki hivatalos adatok szerint. Összesen 273-en haltak meg, és 2590-an gyógyultak meg a betegségből.

Fehéroroszországban a romló járványhelyzet ellenére nem vezettek még be karantént, és a május 9-i győzelmi napi ünnepségekre is készülnek.

A tavaszi iskolai szünetet április 18-ig meghosszabbították, de jövő héttől már folytatni akarják az oktatást az iskolákban, mondta Aljakszandr Lukasenka elnök.

Fehéroroszországban elérte a 4779 főt az igazolt fertőzöttek száma, eddig 42 ember halt meg és 342-en épültek fel.

A nagyhatalmak most egészségügyi segélycsomagokkal és a járvány elleni védekezéshez szükséges pénzzel támogatják a FÁK-tagállamokat. Pénteken több százezer teszt, fokozott védelmet biztosító maszk, néhány millió védőmaszk és egészségügyi készítmény érkezett Kínából, írta a fehérorosz külügyminisztérium Facebook-bejegyzésében. 

De nemcsak Kína küldött segélycsomagot, az Egyesült Államok 1,7 millió dollárt (több mint 550 millió forintot) különít el Örményországnak járvány elleni küzdelemhez. Örményországban eddig több mint 1200-an fertőződtek meg koronavírussal, 19-en haltak meg és 402-en gyógyultak meg.

Kirgizisztán feloldotta a gyógyszerek és orvosi eszközök exportjára vonatkozó tilalmat, és védőfelszereléseket ad el az Eurázsiai Gazdasági Unió (EGU) tagállamainak. Kirgizisztánban eddig 489 koronavírus-fertőzéses esetről tudnak, köztük 116 egészségügyi dolgozó van. 

Bulgáriában az egészségügyi miniszter aláírta azt a rendeletet, ami péntek éjféltől tiltja a személygépjárművek ki- és behajtását a fővárosban. A mentőautók, a teherszállító és egyéb különleges gépjárművekre nem vonatkozik a tiltás. Ezenkívül leállították a távolsági autóbuszok és a vonatok közlekedését. Bulgáriában az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 800 fő, 38 ember vesztette életét, 122-en gyógyultak fel a betegségből.

(MTI)

Rovatok