Index Vakbarát Hírportál

Izraelben már enyhítik a járvány miatti korlátozásokat, Iránban ősszel tovább terjedhet a járvány

2020. április 17., péntek 11:12 | aznap frissítve

Izraelben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről döntött a kormány, írja a Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet pénteken.

Az MTI beszámolója szerint a korlátozások fokozatos enyhítésének első, kísérleti lépéseként újraindítják a kiskereskedelem, az üzemek és gyárak, valamint a szolgáltatások egy részét. Szombatig elővigyázatossági korlátozásokat fognak meghatározni ezeken a helyeken, például a kötelező fertőtlenítésről, a fizikai távolság fenntartásáról, a dolgozók testhőmérsékletének méréséről, a maszkok viseléséről. Ahol nem tarják be ezeket a szabályokat, ott megbüntetik az üzletek tulajdonosait.

A nemzetbiztonsági tanács és egy szakemberekből álló bizottság javasolta az enyhítéseket egy átfogó stratégia keretében, amely a válságból kivezető utat próbálja megjelölni:

A szakemberek a következő két napban fogják kidolgozni az új működési feltételeket, és kiválasztani a kísérletben részt vevő intézményeket, szakmai csoportokat.

A változtatások várhatóan vasárnaptól és hétfőtől lesznek érvényesek.

A döntéseket súlyos viták előzték meg, ugyanis a ynet értesülései szerint az egészségügyi minisztérium csak egy hónap múlva engedélyezte volna a kereskedelem újraindítását, és az új fertőzöttek napi számának két számjegyűvé válásától tette volna függővé a nyitást. A pénzügyminisztérium ugyanakkor a vasárnapi kezdést követelte.

Jelenleg Izraelben naponta mintegy háromszáz új koronavírus-fertőzést mérnek, de ha ebben nem számolják bele a külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból hazatérőket és a gócokban élőket, akkor a fertőzések száma százhatvanra csökken.

A nyitásról szóló stratégiai döntést megnehezíti, hogy jövő csütörtökön kezdődik a muzulmán böjti hónap, a ramadán, amikor napnyugta után, esténként hagyományos nagycsaládi összejöveteleket tart a muzulmán lakosság, és a hónap végén lesz Izrael függetlenségi napja, amikor az ország születésnapját hatalmas összejövetelekkel, koncertekkel, házi és nyilvános bulikkal szokták megünnepelni.

Az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy ezeken a rendezvényeken súlyos fertőzés törhet ki az egész országban mind az ország ötödét kitevő arab, mind a zsidó lakosság körében.

Izraelben pénteken a járvány kitörése óta közel tizenháromezer koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 182-en súlyos állapotban, 129-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 148. Már közel háromezren meggyógyultak a betegségből.

Iránban péntekre 1499 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma és 89-en haltak meg. Az országban már összesen 79 494 fertőzött van.

A járvány miatt az ország egyik nemzeti ünnepének számító hadsereg napjának megünneplésében is változások voltak. Idén "A haza és az egészség védelmezői" néven rendeztek felvonulásokat, az ilyenkor szokásos fegyverbemutató helyett a hadsereg tagjai egészségügyi védőfelszerelésbe öltöztek, és a legújabb egészségügyi eszközökkel meneteltek a szájmaszkot viselő katonai parancsnokok előtt. Az ünnepségen betartották a távolságtartási előírásokat.

Abdulrahim Muszavi, az iráni hadsereg főparancsnoka a Teheránban rendezett díszszemle alkalmából köszönetet mondott a járvány megfékezésén dolgozó 11 ezer katonaorvosnak és nővérnek. Iradzs Harirsi helyettes egészégügyi miniszter viszont arra figyelmeztetett, hogy a járvány ősszel tovább terjedhet. A járvány Iránt sújtotta leginkább a közel-keleti régióban.

Tunéziában másodszorra hosszabbítják meg a kijárási korlátozást, amely március 20. óta tart - közölte a Reuters. Az országban az óvintézkedések ellenére sem sikerült megakadályozni a vírus terjedését, jelenleg 822 fertőzöttről és 37 halálos esetről tudni.

Marokkó beveti a hadsereg összes egészségügyi eszközét és orvosait, hogy ezzel segítsék a kórházakat a koronavírussal megfertőzöttek tömeges megjelenése esetén - közölte az MTI szerint pénteken a fegyveres erők illetékes vezérkari főnöke.

A katonai kórházakat átszervezik, hogy a lehető legtöbb beteget fogadhassák. Az országban 45 helyre küldtek orvosokat, ápolónőket és egészségügyi felszerelést erősítésül. Casablanca térségében két tábori kórházat állítottak fel. Az uralkodó által elrendelt mozgósítás óta több mint 6000 tesztet hajtottak végre ott a sajtó jelentése szerint.

A 35 millió lakosú Marokkóban péntekig 2528 fertőzést regisztráltak, 133-an haltak meg, 273-an meggyógyultak, de csak 12 ezer tesztet végeztek el. Az ország határait lezárták, és szigorú korlátozásokat rendeltek el, amelyeket a rendfenntartó erők ellenőriznek.

Szíria kurdok által uralt északkeleti felében is felbukkant a vírus - közölte a WHO jelentése szerint az MTI. 

Egy április elején, Kamisli városban elhunyt férfi mintájának Damaszkuszban elvégzett laborvizsgálata pozitív lett a koronavírusra. A férfit ápoló kórház tisztségviselője tagadta, hogy előfordult volna koronavírusos eset az intézményben.

A WHO damaszkuszi irodája egyelőre nem reagált a megkeresésekre, a kurd közigazgatási szervek pedig nem szolgáltak további részletekkel.

Félő, hogy a járvány elérheti a 2011 óta háború sújtotta Szíria északkeleti részét is, ahol a harcokban megsemmisült az egészségügyi infrastruktúra jelentős része, orvosi eszközök pedig igen korlátozottan állnak rendelkezésre.

Szíriában országosan eddig 38 fertőzöttet regisztráltak, közülük ketten hunytak el a Covid-19 betegségben.

Rovatok