Index Vakbarát Hírportál

A mexikói drogkartellek segélycsomagokat osztogatnak a rászorulóknak

2020. április 17., péntek 13:21

A mexikói drogbáró, Joaquín „El Chapo” Guzmán lánya és több más drogkartell is segélycsomagokkal segíti a koronavírus-járvány ideje alatt a rászorulókat Mexikóban, írja a Reuters.

Egy Facebookra is feltöltött videón Guzmán lánya, Alejandrina ételeket és wc-papírt pakol olyan dobozokba, amelyeken apja, a Sinaloa-kartell korábbi, jelenleg éppen amerikai börtönbüntetését töltő vezetőjének arcképe van.

A kartondobozokba étolajat, cukrot, rizst és más élelmiszereket is csomagolnak, amelyeket Mexikó második legnépesebb városában, Guadalajarában osztottak szét. A csomaghoz tartozó leírás szerint a kezdeményezés Alejandrina „El Chapo 701” nevű márkájához kapcsolódik, amely vállalkozása legálisan értékesíti az apja imázsával ellátott ruhákat és alkoholos italokat. A 701-es szám a Forbes magazin 2009-es listájára utal, amely szerint akkor Joaquín Guzmán a világ 701. leggazdagabb embere volt.

Ugyanakkor nemcsak a Guzmán család, de a többi mexikói, brutális kegyetlenségeikről ismert drogbanda is a „jobbik” arcát próbálja mutatni akkor, amikor a mexikói gazdaság szinte teljesen leállt a koronavírus-járvány miatt. Olyan videók jelentek meg az elmúlt napokban, amelyen a Jalisco New Generation-kartell (CJNG) logójával ellátott csomagokat osztogatnak a rászorulóknak. Az ország keleti részén lévő Tamaulipas államban pedig az Öböl-kartell is segélycsomagokkal segíti a helyi lakosokat.

Bár a Reuters hozzáteszi, hogy nem tudták minden videó hitelességét ellenőrizni, de elemzők szerint a kartellek akciói valódinak tűnnek. Falko Ernst, az International Crisis Group nonprofit szervezet elemzője szerint a kartellek célja egyértelműen a propaganda, hogy ezzel egy darabig eltereljék a közvélemény figyelmét az általuk elkövetett bűncselekményekről. „Megpróbálják a saját javukra kihasználni az állami ellátórendszer hiányát, hogy ezzel még mélyebben beépüljenek a helyi közösségekbe” – mondta Ernst.

Mexikóban eddig 6297 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, közülük 486-an vesztették életüket, és 2125-en épültek fel a betegségből a wordometer.info oldal adatai alapján.

Rovatok