Index Vakbarát Hírportál

Összehangolják a régiós adatok gyűjtését Spanyolországban

2020. április 17., péntek 15:50 | aznap frissítve

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 585-en vesztették életüket koronavírus-fertőződés szövődményei miatt, ami enyhe növekedés korábbi naphoz képest, amikor 551-en haltak meg, írja a Reuters.

Az elmúlt napon legalább 900 új megbetegedést regisztráltak Spanyolországban, amely a koronavírus által leginkább sújtott országok egyike. A spanyol kormány közölte, hogy a pénteki számokban nincsenek benne azok az elhunytak, akikről csak feltételezik, hogy a koronavírus miatt haltak meg, így több más országhoz hasonlóan, Spanyolországban sem sorolják őket a járvány áldozatai közé.

„Epidemiológia szempontból fontos ragaszkodni a közös kritériumokhoz, hogy mindenki ugyanazt tartsa számon” – mondta Dr. Antoni Trilla, a barcelonai kórház epidemiológusa és kormányzati tanácsadója a La Vanguardia újságnak.

A spanyol kormány tájékoztatása szerint össze fogják hangolni az ország 17 autonóm közösségéből érkezdő adatokat, miután szerdán Katalóniában a feltételezett eseteket is elkezdték beleszámolni a koronavírus áldozatai közé, amivel jelentősen megnőtt a vírus miatt elhunytak száma a régióban.

Az autonóm közösség egészségügyi intézményei egészen addig maguk kezelték az adataikat, amíg a kormány március 14-én ki nem hirdette a veszélyhelyzetet, és kezdte el központosítani az adatgyűjtést. A spanyol egészségügyi szervezet vezetője, Fernando Simon elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatásait követik, és csak azokat tekinti a koronavírus-járvány áldozatainak, akik igazoltan megfertőződtek.

Spanyolország ezen a héten elkezdte a március 14-én életbe léptett szigorú korlátozások fokozatos feloldását, néhány gyárban már újraindulhatott a termelés, azonban az emberek továbbra is karanténban vannak, csak az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzése miatt hagyhatják el az otthonaikat.

Rovatok