Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában egy rendőr felpofozott egy kijárási tilalmat megszegő férfit

2020. április 17., péntek 10:27

A nyugat-balkáni országokban a hétvégén 84 órás kijárási tilalom kezdődik az ortodox húsvét idején, kivételesen nem fogják megtartani a liturgiákat sem. Az ország lakossága most néz szembe az eddigi leghosszabb kijárási tilalommal, ami péntek 17 órától kedd 5 óráig fog tartani, a megszegőket pedig pénz- vagy börtönbüntetéssel büntetik.

Nagy felháborodást keltett egy néhány nappal ezelőtti videó, amin egy rendőr felpofoz egy kijárási tilalmat megszegő férfit. A belügyminisztérium is elítélte a rendőri túlkapást.

Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökről péntekre 4873 főről 5318 főre ugrott, eddig 103 ember halt meg, és 443 fő a gyógyultak száma.

Észak-Macedóniában a húsvéti kijárási tilalom már csütörtökön megkezdődött, és szintén kedd reggelig lesz érvényben. Itt egy nap alatt 974-ről 1081-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, összesen pedig 46 ember halt meg, és 121-en gyógyultak fel a betegségből.

Albin Kurti, Koszovó távozó miniszterelnöke is otthonmaradásra kérte a lakosságot, azt mondta, az ország egészségügyi rendszere belerokkanna, ha hirtelen nagy számban kezdenének megbetegedni az emberek. Az országban jelenleg 449 koronavírus-fertőzött van.

Kína két lélegeztetőgépet, több ezer maszkot és kesztyűt ajándékozott Montenegrónak. Az országban 303 igazolt fertőzött van, és itt is arra kérik az embereket, hogy ne menjenek sehová és lehetőleg otthon ünnepeljék a húsvétot, szűk körben.

Bosznia-Hercegovinában csütörtökről péntekre 1110-ről 1164-re nőtt a fertőzöttek száma, eddig 43-an haltak meg és 277-en gyógyultak fel a betegségből. 

Csütörtökön Magyarország 200 ezer maszkot és 10 ezer orvosi védőruhát ajándékozott a nyugat-balkáni országoknak.

(MTI)

Rovatok