Index Vakbarát Hírportál

A grúz ortodox egyházak rengeteg embert várnak a húsvéti szertartásokra

2020. április 18., szombat 10:35 | aznap frissítve

A grúz ortodox egyház vezetői úgy döntöttek, hogy a világjárvány ellenére is megtartják a húsvét alkalmából most vasárnapra tervezett eseményeket Georgiában, ahol eddig a hivatalos adatok szerint mindössze csak 370 fertőzöttet regisztráltak. 

Bár az ország egészségügyi hatóságai időben bezárták az iskolákat és korlátozták a kijárást, az ortodox egyház vezetői továbbra sem tesznek eleget annak a kérésnek, hogy a miséket se tartsák meg, annak ellenére sem, hogy a hatóság tiltja, hogy három embernél több legyen egy összejövetelen.  

A szakemberek aggódnak a tradíciók betartása miatt is, például mikor a gyülekezet tagjai a szertartások végén felsorakoznak, hogy ugyanazzal a kanállal áldozzanak.

Az egyház képviselői pedig korábban azt nyilatkozták a helyi médiának, hogy mivel ők gyógyítják az emberekt, nem ártanak nekik, így nem lehetséges, hogy a vírus templomokban terjedjen.

Az egyházvezető nem kommentálta sem a húsvéti szertartások megtartását, és a vírus terjedése miatti aggodalmakról sem beszélt, a hatóságok azonban arra kérik a híveket, hogy ne menjenek a közösségbe, hanem otthon ünnepeljenek. 

Szabó Zoltán Szabó Zoltán
Segítség
Oda nem mehet be védőfelszerelés nélkül! -kiáltott rá a nővér, de már rohant is tovább.
Bólintott, nézte egy darabig az orvosi tálcán egy marék steril fecskendővel elsiető nőt, majd elkezdett beöltözni: először a kesztyűt vette fel, majd az eldobható, egyszer használatos köpenyt, végül a maszkot. Az FF3-maszk nehezen illeszkedett a szakállára, egy ideig vacakolt vele, amíg rájött, hogy a fülpántok közül óvatosan ki kell húznia a vállig érő hajtincseket, és máris minden a helyére kerül. Vett egy nagy, aktív szénszűrön átpréselt levegőt. Lenézett csupasz lábujjaira, amik kilógtak a poros saruból, egy ideig töprengett ezen, majd inkább vállat rándított, de úgy igazán látványosan, mint a pantomim művész, aki a távolabb ülő közönségnek is jelezni akarja, hogy most ez már tényleg nem számít.
Belépett az intenzív osztály szobájába, és a lábán rögtön érezte a légkondicionált levegő hűvösét, fülében meg ott lüktetett az orvosi műszerek finom ciripelése.
Egy orvos jött felé a szoba másik végéből.
-Itt nem tartózkodhat idegen. Ki maga és mit akar? -förmedt rá a doktor, akinek csak a szemét látta a sok védőfelszerelés mögött.
-Dariko Khvarbeti asszonyt keresem - válaszolta, mit sem törődve az orvos felháborodásával.
-Itt nincs látogatás, ebben a szobában súlyos beteget ápolunk! - csattant fel erre az orvos.
-Ő lenne itt balra? - kérdezett vissza türelemmel, és az orvos valamiért érezte, sőt tudta, hogy az FFP3-maszk alatt a férfi szelíden mosolyog.
-Igen, de mégis, ki maga? - ismételte meg már csendesebben az orvos.
-Tudod jól, ki vagyok - mondta erre a férfi és finoman, alig észrevehetően fényleni kezdett.
-Jöttél, hogy csodát tegyél? - kérdezte döbbenten az orvos
A férfi megfogta az ágyon fekvő idős nő kezét, majd finoman megtörölte a homlokát is. A nő nem volt eszméleténél, mégis, mintha kisimultak volna ettől a vonásai.
-Sajnos nem így megy ez - válaszolta az orvosnak a férfi. - Csak be akartam nézni, meglátogatni egy régi barátot. És feltétlenül meg akartam köszönni magának, hogy itt van és segít nekem. Hogy nem adja fel.
Az orvos döbbenten állt a szoba közepén, amíg a férfi poros sarujában, finom aranyfénytől övezve ki nem sétált a teremből.
Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

Rovatok