Index Vakbarát Hírportál

Demokráciapárti aktivistákat tartóztattak le Hongkongban

2020. április 18., szombat 16:43

Tizenöt demokráciapárti aktivistát tartóztatott le a hongkongi rendőrség, köztük több képviselőt és Hongkong egyik leggazdagabb médiamogulját is – írja a BBC. A letartóztatott személyeket azzal vádolják, hogy engedély nélküli gyűléseket hirdettek a 2019-es demokrácia- és függetlenségpárti, Kína-ellenes megmozdulások idején.  A letartóztatásokra azután került sor, hogy Hongkong Kína-párti vezetői arról beszéltek, új törvényekre van szükség a tüntetések és lázadások letörésére. 

A letartóztatottak között van a 71 éves Jimmy Lai milliomos médiatulajdonos, a Kína-ellenes Apple Daily újság tulajdonosa, akit tavaly februárban is őrizetbe vettek hasonló indokokkal. Szintén letartóztatták a Martin Leet, a hongkongi Demokrata párt 81 éves alapítóját. 

2019 tavaszán nagy tüntetéshullám indult Hongkongban, miután a kormányzat tervezetet nyújtott be a kiadatási törvény megváltoztatására, amelyet a tervezet kritikusai szerint arra használhatott volna a helyi vezetés, hogy kiadják a kínai autoriter vezetés kritikusait Pekingnek. A városban hónapokig tartottak a több százezres, esetenként milliós, időnként erőszakossá váló és erőszakosan elnyomott tüntetések, amelyeken a növekvő kínai befolyás visszaszorítását és a sziget autonómiájának megőrzését követelték. A tüntetéseknek igazán a koronavírus miatti karanténintézkedések vetettek véget. 

Rovatok