Index Vakbarát Hírportál

Tüntetések szerveződnek az USA-ban a karantén ellen

2020. április 18., szombat 20:13

Tüntetések szerveződnek az Amerikai Egyesült Államok több államában is a kijárási korlátozások ellen, írja a Guardian.  Még korábban több államban is összegyűlt jó pár ember a héten, hogy a lezárások azonnali feloldását követeljék, de ezek közül egy michigani tüntetés volt a legszervezettebb, például erről is számolt be a legnagyobb terjedelemben a republikánus párthoz szorosan kötődő Fox tévécsatorna. 

Michiganben többezres, fegyveres tüntetés volt szerdán, a mostani tiltakozásokat szervező konzervatív aktivisták jelentős része ezt hozta fel példának, és hasonló tüntetéseket akarnak.  A michigani tüntetés szervezői közt fajsúlyos republikánus támogatói csoportokat találni, a konzervatív Michigan Freedom Fund  például félmillió dollárt (nagyjából 160 millió forintot) kapott Trump oktatási miniszterének családjától. Vagy épp a Michigan Conservative Coalition is szerepel köztük, amit egy helyi republikánus képviselő alapított.  

Az újabb tüntetések iránti kezdeményezésekről beszámoló Fox tévécsatorna híre után két perccel Trump elnök kirakta Twitterére, hogy támogatja az új tüntetéseket. Egészen pontosan azt írta, hogy "SZABADÍTSÁTOK FEL MINNESOTÁT!"', "SZABADÍTSÁTOK FEL MICHIGANT!", és Virginia felszabadítására is felszólította nagyjából 77 millió követőjét.

Minnesotában a héten a demokrata kormányzó, Tim Walz házához vonultak tüntetni a lezárások okozta gazdasági visszaesés ellen, írja a CNN. Walz közleményben reagált csak, amiben leírta, hogy járvány idején sem fogja korlátozni az emberek demokratikus jogait, de arra kérte a tüntetőket, hogy tartsák be a társadalmi távolságtartási szabályokat. Emellett  "masszívan" erősíteniük kell az állam tesztelési és követési folyamatait, mielőtt feloldanák a korlátozásokat. 

Kentuckyban Andy Beshear demokrata kormányzó sajtótájékoztatója alatt próbáltak az irodán kívülről hangosan elérni a tüntetők, hogy oldja fel a korlátozásokat. Beshear erre annyit reagált, hogy ezzel megölné az embereket. Vagy épp Ohioban a republikánus Mike DeWine kormányzó sajtótájékoztatója alatt próbálták trombitákkal, sípokkal felhívni a figyelmet céljaikra a tüntetők. DeWine a Twitterén reagált, hogy érti a tüntetők gondjait, de ha ezt elszúrják, az szerinte nem fog jót tenni se a vállalatoknak, se az alkalmazottaknak.

Erre egy helyben erős ohioi konzervatív aktivista, Tom Zawitowski bejelentette, hogy a polgári engedetlenség lesz a következő lépésük, ha május elsejéig nem oldják fel a korlátozásokat, írja a Financial Times.  Akkor el fogják küldeni a pokolba az állami vezetőiket, mert nem mondhatják meg nekik, hogy mit csináljanak. A kormány szerinte a képviseletük helyett zsarnokukká vált, beleértve még egy olyan republikánust is, mint Mike DeWine kormányzó. 

Az amerikaiak kétharmada egyébként támogatja a lezárásokat a Pew Research felmérése alapján.

Rovatok