Index Vakbarát Hírportál

Sokszorosa lehet a hivatalos adatoknak az amerikai fertőzések száma

2020. április 18., szombat 06:53 | aznap frissítve

Kaliforniában a hivatalosan regisztráltnál jóval többen lehetnek fertőzöttek, állapította meg a Stanford Egyetem kutatócsoportjának pénteken nyilvánosságra hozott tanulmánya, amelyet az MTI idéz. A Jay Bhattacharya és Eran Bendavid által vezetett kutatócsoport április első hetében készítette a tanulmány alapjául szolgáló vizsgálatait Santa Clara megyében 3300 önkéntes részvételével, akik úgy tudták, egészségesek.

A szerológiai vizsgálatok elvégzését követően kiderült, hogy az egészséges emberek 2,5-4,2 százalékának vérében találtak antitesteket, ami azt jelenti, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen anélkül, hogy tudtak volna róla.

A kutatók ebből - modellezés után - arra a megállapításra jutottak, hogy egész Kaliforniában hasonló lehet a helyzet.

Az adataink alapján április elseje előtt 48-85 ezer ember fertőződhetett meg Santa Clara megyében. Ezzel szemben a hivatalosan regisztrált fertőzöttek száma a megyében április elsején csak 956 volt, 50-85-ször kevesebb, mint amit az adataink mutattak

– írják a tanulmányban. A kutatók becslései szerint a kaliforniaiak körében is a regisztráltnál 50-85-ször nagyobb lehet a tüneteket nem mutató fertőzöttek aránya.

Szabó Zoltán Szabó Zoltán
Szoftverfrissítés
Nem sárga egy kicsit?  kérdezte a tanácsadó kissé bizonytalanul, és hogy ezt a bizonytalanságot valahogy ki is fejezze, idegesen huzigálni kezdte az öltönye szárát. Először a bal oldalt igazította meg, majd amikor ettől a jobb kezén az öltöny feljebb csúszott, rögtön azzal kezdett el babrálni. Végül vagy belátta, hogy ez így mehet az idők végeztéig, jobb-bal, jobb-bal, vagy rájött, hogy a másik már furán nézett rá, mert leengedte a karjait, és szinte megadóan még hozzátette:  Úgy értem, hogy sárgább, még a szokásosnál is. És, amikor sárgát mondok, akkor nem a májbeteg sárgaságra gondolok, hanem erre a narancssárgás barnára, amit a marketingesek találtak ki védjegyként.
– Amikor pár hete a Tagadás 1.0-t felülírta a support a Harag 2.1 pluginnal, valamit sikerült elbabrálni az epidermisz periféria driverjén, de annyira, hogy a pigmentimitációs led-panelek egyszerűen kiégtek a terheléstől – magyarázta a technikus, aki olajfoltos, kék kezeslábasában olyan idegen volt az elegáns irodában, mint egy félig kicsomagolt, megrágott, hideg Big Mac a fényes mahagóni íróasztalon.
– De azóta újra húztuk az összes illesztőprogramot, és cseréltük a kiégett led-eket. Meg a mérnökök átnézték a huzalozást is. Ha újraindítom, megint letölti a megfelelő RGB-beállításokat a marketingfájlokból, és éppen olyan sárgás lesz, ahogy a szerződésben meg van határozva.
Garanciában, természetesen – tette hozzá gyorsan, mert a tanácsadó, mint már annyiszor az elmúlt négy évben, megint úgy nézett rá, mint egy szerelmi bánattal küzdő mérlegképes könyvelő. Ilyenkor a vádló tekintet a legtöbb esetben át szokott csapni haragba, és olyanokat üvölt neki, mint költségvetési fegyelem, meg az állami tenderekbe foglalt szigorú beszállítói vállalások. Egy csomó olyan hosszú és bonyolult kifejezést, amit amúgy nehéz dühösen ordítani, a tanácsadónak általában mégis elég jól sikerült ez.
Közben a szoba közepére állított, gördülő állványra szerelt számítógép pittyent egyet, majd felcsendült a jól ismert dallam. A Windows 10 startup zenéje: mintha egy részeg hárfaművész kezdene bele a Thunderstormba az AC/DC-től, majd inkább hagyná a fenébe az egészet.
– Mindjárt készen vagyunk – jegyezte meg a technikus elégedetten, majd odament a robothoz, kihúzta a halántékába csatolt vezetékeket, és azért még egyszer, biztos, ami biztos, jó erősen a szemébe nézett:

Elfogadás v3.45 Telepítés állapota: 100% – látta a pupillák feketeségében villódzva.

– Ha készen van, indítsa újra. Már várják a sajtótájékoztatón! – mondta türelmetlenül a tanácsadó.
A technikus bólintott, rutinos mozdulattal benyúlt a robot inge alá és erőteljesen megcsavarta a bal mellbimbóját.
Donald Trump erre sípolt kettőt, majd felharsant az intróüzenet jól ismert hangja is: Make America Great Again!
Az amerikai elnök kissé szaggatott mozdulatokkal kisétált az ovális irodából.
Kedves olvasó, ez a mininovella az Index első novelláskötetének megjelenése alkalmából született. Az Istennek nehéz a kortárs magyar prózairodalom tizenhét meghatározó szerzőjének 26 novelláját tartalmazza. A kötet itt megvásárolható.

A tanulmány még nem esett át szakértői bírálaton, Scott Gottlieb, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) korábbi igazgatója azonban a Twitteren reagálva úgy vélekedett:

az eredmény valószínűleg jellemzi az országos helyzetet is.

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes vezetője, John Hyten tábornok péntek este bejelentette: a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozón a vírusfertőzéssel diagnosztizált matrózok háromnegyedénél a fertőzés tünetmentes volt. Hozzátette, hogy sok matróznál, akinél március végén a vírusteszt negatív volt, az újabb teszt már pozitívnak bizonyult.

Péntekig az anyahajón szolgálatot teljesítőknek már a 94 százalékán elvégezték a vírustesztet. 660 tengerésznél pozitív lett az eredmény, 3920 esetben pedig fertőzésmentességet mutattak ki. A Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt egyik tengerésze belehalt a vírus okozta Covid-19 betegségbe.

A Guamnál állomásozó repülőgép-hordozó ügye miatt lemondani kényszerült Thomas Modly, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) haditengerészetért felelős ügyvezető államtitkára, miután hatalmas visszhangot váltott ki, hogy felmentette a  hadihajó  parancsnokát, Brett Crozier kapitányt és „ostobának” nevezte őt, amiért a sorozatos megbetegedések miatt drámai hangú levélben kért segítséget a Theodore Roosevelt legénységének kimenekítéséhez. Crozier "határozott cselekvést" sürgetett, és azt kérte a Pentagontól, hogy a repülőgép-hordozó ötezres legénységéből négyezer embert evakuáljanak, mert többnél diagnosztizálták az új típusú koronavírust.

A Theodore Roosevelt után egy másik, francia repülőgép-hordozón is megjelent a vírus: a Charles de Gaulle nevű hadihajón  már legalább ötven fertőzött van .

Rovatok