Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson kihagyott öt kulcsfontosságú koronavírus-megbeszélést, de a kormány szerint ez nem baj

2020. április 19., vasárnap 13:12

Michael Gove, a brit miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter azt nyilatkozta, hogy

korai még a korlátozások enyhítéséről beszélni.

Gove a Sky News és a BBC műsorainak volt a vendége, ahol cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a kormány a korlátozások enyhítési menetrendjére dolgozott ki terveket.

A pletykák szerint a korlátozásokat három ütemben oldanák fel, előbb a kisebb üzletek és vállalkozások kinyithatnának májusban, később júniusban vagy júliusban az éttermek és a vendéglátóhelyek, végül következne a teljes visszatérés a normális élethez.

Gove határozottan fogalmazott:

a tények és a tényekre alapozott tudományos útmutatások egyértelműen azt diktálják, hogy a kormánynak egyelőre nem szabad a korlátozások feloldásán gondolkodnia.

Csütörtökön a koronavírus-fertőzésből lábadozó miniszterelnököt, Boris Johnsont helyettesítő külügyminiszter, Dominic Raab jelentette be, hogy a korlátozások még legalább három hétig maradnak, a lazításhoz pedig öt feltételnek kell teljesülnie, melyekről ebben a cikkben olvashat.

Késik a védőfelszerelés, már több mint 16 ezer halálos áldozat van

Vasárnapra 16 060 halálos áldozata lett a koronavírus-járványnak, miután újabb 596 ember halt bele a betegségbe, ami csökkenést mutat a szombati 888 új halálesethez képest. A fertőzöttek száma viszont meghaladta a 120 ezret az országban.

Egy 84 tonna maszkot, köpenyt és egyéb védőfelszerelést tartalmazó szállítmánynak vasárnap kellett volna megérkeznie az Egyesült Királyságba Törökországból az egészségügyi dolgozók számára, ez azonban még nem történt meg.

Boris Johnson kihagyott öt kulcsfontosságú koronavírus-megbeszélést, de a kormány szerint ez nem baj

A Sky News vasárnapi műsorában a Sunday Times nevű újság cikke is szóba került, ami erőteljesen kritizálta Boris Johnson miniszterelnök járványkezelési lépéseit, szerintük a kormány elmulasztott számos lehetőséget a járvány hatásainak csökkentésére februárban és márciusban, és azért is kritikát kapott, mert az egészségügyi dolgozók nem kaptak időben megfelelő védőfelszereléseket.

Michael Gove kabinetminiszter szerint "groteszk" az az állítás, hogy a miniszterelnök létfontosságú találkozókat hagyott volna ki. Elmondása szerint voltak ugyan kormányzati ülések, melyek közül néhányat az egészségügyi miniszter vagy más miniszerek vezettek, de ami a legfontosabb:

minden fontos döntést a miniszterelnök hozott meg.

Később a BBC műsorában elismerte, hogy Johnson nem vett részt öt Cobra-bizottsági megbeszélésen (kormányzati megbeszélés), de azt mondta, ez nem szokatlan, hiszen ezeket általában az illetékes államtitkár vezeti.

A miniszterelnököt április 12-én engedték ki a kórházból, miután egy hétig ápolták a koronavírus-fertőzése miatt.

Az iskolák is zárva maradnak

Gavin Williamson, a brit oktatási miniszter pedig azt twittelte ki vasárnap reggel, hogy nincs döntés az iskolák újranyitásáról sem, ami csak akkor fog megtörténni, ha már járványügyi szempontból nem lesz veszélyes. Az iskolák az Egyesült Királyságban márciusban zártak be.

(BBC) (MTI) (Sky News)

Rovatok