Index Vakbarát Hírportál

Fehéroroszország miniszterelnöke szerint az ünnep fontosabb, mint a fertőzésveszély

2020. április 19., vasárnap 12:16 | aznap frissítve

Oroszország április 19-én,  vasárnap rekordszámú új koronavírus-fertőzöttet jelentett be, egy nap alatt 6060 új esettel 42 853-ra emelkedett a diagnosztizált betegek száma. A halálozások száma 48-cal 361-re, a gyógyultaké pedig 234-gyel 3291-re nőtt.

Az orosz koronavírusos esetek száma meredeken emelkedni kezdett áprilisban, egészen eddig viszont jóval kevesebb megbetegedést jelentettek, mint a legtöbb nyugat-európai ország a járvány kitörésének korai szakaszaiban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, látnak rá reményt, hogy az országban a járvány jövő héten elérheti azt a szintet, amikor az újonnan megfertőződöttek száma már nem növekszik, hanem megközelítőleg azonos marad.

Putyin az ortodox húsvét alkalmából tartott beszédében elmondta, hogy az orosz hatóságok elsősorban a fertőzés terjedésének a megelőzésére törekednek.

Figyelmesen elemezzük a többi ország tapasztalatait, aktívan együttműködünk határon túli barátainkkal és kollégáinkkal, értjük, hogy mi történik, látjuk a kockázatokat, tudjuk, hogy mit kell tennünk a helyzet bármilyen alakulása esetén, és azt tesszük, ami szükséges.

Elmondta továbbá, az ország vezetése ura a helyzetnek, és minden szükséges eszköz, erőforrás és tartalék a rendelkezésre áll ahhoz, hogy megvédjék az embereket és támogassák a gazdaságot a járvány idején is.

A moszkvai polgármester bejelentette, hogy május 1-ig meghosszabbítják az utazási korlátozásokat a fővárosban, a helyi tömegközlekedésen pedig megszűnik a vonaljegy, és csak bérlettel vagy ingyenes utazásra jogosító igazolvánnyal lehet utazni. Az orosz fővárosban az újonnan kimutatott fertőzések mintegy 60%-a volt tünetmentes.

Moszkvában minden utazáshoz igényelni kell egy digitális kódot, akár tömegközlekedéssel, akár autóval utazik valaki, aki ezt elmulasztja, nem engedik be a beléptető kapuk, vagy bírságot kaphat.

Fehéroroszországban az elnök is templomba ment 

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke vasárnap templomba ment, hogy megünnepelje az ortodox húsvétot. Lukasenka fiát is magával vitte, maszkot pedig nem viseltek. Ahogy ő fogalmazott: 

Nem tudok egyetérteni azokkal, akik lezárták a templomba vezető utat az emberek előtt. Bármi történt is történelmünk során, soha senki nem tudta eltörölni, megtiltani ezt az ünnepet. Mindig jártam templomba, és mindig is fogok.

Számos ország bezáratta templomait, hogy megelőzzék a húsvéti ünnepek alatt is a járvány terjedését. Fehéroroszországban nyitva maradtak a templomok, habár még az ortodox egyház feje is azt javasolta híveiknek, hogy maradjanak inkább otthon.

Fehéroroszországban jelenleg összesen 47-en haltak meg a vírus miatt, 46 embert kezelnek intenzíven. Eddig 494 embert nyilvánítottak gyógyultnak, az országban 4779 az összes koronavírussal kapcsolatos esetek száma.

Ukrajnában továbbra is gyorsan terjed a fertőzés

Bár valamivel csökkent az új fertőzöttek száma az előző naphoz képest, így is 343 új esetet regisztráltak, így összesen 5449 koronavírus-betegről tudnak Ukrajnában. A Covid-19-ben elhunytak száma összesen 141, és 347-es már meggyógyultak. Főleg Kijev és a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye a leginkább fertőzött területek.

Az ukrán egészségügyi miniszter, Makszim Sztepanov közölte, hogy mostanra már majdnem ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg.

(MTI) (Reuters)

Rovatok