Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában az idősek újra utcára léphetnek, Romániában rendőrökkel verekedtek a kijárási tiltás miatt

2020. április 19., vasárnap 06:54 | aznap frissítve

Szerbia az ortodox húsvétot követően fokozatosan elkezdi enyhíteni az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat - jelentette be szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök. Szerbiában, ahol szombat délutánig 5994 fertőzöttet regisztráltak, és 117 ember halt meg az új koronavírus miatt, szigorú intézkedések vannak érvényben. A húsvéti hétvégére teljes kijárási tilalmat rendeltek el. Péntek délutántól kedd reggelig senki sem hagyhatja el az otthonát. Keddtől viszont egy órával később, 18 órakor kezdődik majd az éjszakai kijárási tilalom, de továbbra is hajnali 5 óráig lesz érvényben - jelentette be Vucic a Pink kereskedelmi televízióban szombat éjjel sugárzott interjúban.

Szerbiában a 65 év felettiek március közepe óta nem léphetnek ki az utcára. Ez keddtől annyiban változik, hogy hétfőn, szerdán és pénteken 18 óra és hajnali 1 óra között megengedett lesz számukra, hogy rövid sétákra kijöjjenek lakásaikból. Kedden újranyithatnak a kisebb üzletek, műhelyek, elektronikai boltok, és az építkezések is újraindulhatnak. Vucic arról is beszélt, hogy a 300 négyzetméternél kisebb üzletek várhatóan április 27-én nyithatnak ki, ha megfelelően alakul a járványügyi helyzet.

Ha romlik a helyzet, akkor a könnyítéseket visszavonjuk

- hangsúlyozta a szerb elnök, aki elmondta, hogy ha ellenőrzés alatt tudják tartani a járvány terjedését, akkor május 4-én kinyithatnak a fodrászok, edzőtermek és hasonlók, a szállodák, bevásárlóközpontok és fürdők pedig rá egy hétre kezdhetnek újra működni, akárcsak a távolsági közlekedés. Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében pedig megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. A gyerekek viszont ebben a tanévben már nem térnek vissza az iskolapadokba, és arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot, írja az MTI.

Romániában 434-re emelkedett összesen a koronavírusban elhunytak száma, viszont már a fertőzöttek mintegy 22%-át, 1892 embert nyilvánítottak gyógyultnak. Nelu Tataru egészségügy-miniszter azt mondta,

a mostani adatok nem adnak még okot a kijárási és gyülekezési korlátozások lazítására. A járvány továbbra is terjedési szakaszában van Romániában.

Az ortodox húsvét az országban a lakosok több mint 85%-át érintette, amit az MTI beszámolója alapján sok romániai közösségben a kijárási tilalom miatt nehezen viseltek. Több pap is illegális miséket tartott, de szerveztek az emberek utcabálokat és utcai tábortüzeket is, ezekről a helyi hatóságok a közösségi médián keresztül értesültek.

Vajdahunyadon esete volt a legsúlyosabb, ahol egy ok nélkül az utcán tartózkodó részeg férfi szembeszállt a rendőrökkel, akik a kijárási tilalom megszegéséért meg akarták büntetni.  A szóváltás miatt több tucat ember is utcára vonult, ők is szembeszálltak a rendőrökkel, ami odáig fajult, hogy már kővel dobálták a rendőröket és megrongálták a rendőrautókat is. A rendőrség végül erősítést kért, 9 embert bevittek.

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a kis, balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez az előrejelzés tovább romolhat, amennyiben elhúzódnak a járvány miatt bevezetett intézkedések. Emellett az egyébként igen magas, több mint 35 százalékos munkanélküliségi arány is tovább növekedhet. Koszovóban egy nap alatt 480-ról 510-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1117-ről 1170-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország legnagyobb városaiban szerdától kötelező lesz a maszk és a kesztyű használata a nyilvános helyeken. A korábban adományozott védőfelszerelések mellett Kína szombaton ötezer koronavírus-tesztet ajándékozott Szkopjénak.

A térség országai közül Montenegróban jelent meg a vírus a legkésőbb, és a lakosság számához mérten aránylag alacsony a fertőzöttek száma, a kormány azonban egyelőre nem szándékozik enyhíteni a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseken. Montenegróban egy nap alatt 303-ról 307-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában szombatról vasárnapra 1212-ről 1245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország két része hasonló intézkedésekkel védekezik a járvány ellen, és hasonló dinamikával igyekszik majd visszaterelni az életet a rendes kerékvágásba. A főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció belügyminisztere arra számít, hogy április végén visszavonhatják a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat, a boszniai Szerb Köztársaság pedig május elseje utánra tervezi az intézkedések enyhítését.

A Euronews beszámolója szerint az ortodox húsvét alatt a templomok majdnem üresek volt, szertartásokat sok helyen online közvetítették, az emberek otthonaikban is ünnepelhessenek. Ukrajában több száz templomnál járőröztek a rendőrök, és Kijevi Barlangkolostor vagy Pecserszka Lavra ugyan nyitva volt, de ügyeltek arra, hogy csak akkor léphessen be a várkakozók közül a következő ember, ha valaki távozott. Görögországban volt, aki megszegte a kijárási tilalmat, de a többség az otthonában emlékezett meg a feltámadásról. Bulgáriában ugyan nem zárták be a templomokat, de a híveket arra kérték, ne hagyják el házaikat, lakásaikat. 

Rovatok