Index Vakbarát Hírportál

Szlovénia arra kíváncsi, hányan eshettek már át az országban a koronavírus-fertőzésen

2020. április 19., vasárnap 18:28 | aznap frissítve

 Szlovénia lenne az első olyan állam, amely átfogó, nemzeti tesztelést végezne – mondta Miroslav Petrovec, a ljubljanai orvosi egyetem mikrobiológiai és immunológiai intézetének igazgatója a szlovén hírügynökségnek, miután bejelentették, hogy hétfőtől átfogó szerológiai vizsgálatot indítanak. 

A tesztelésben 3000 fő vesz részt meghívásos alapon az ország egész területéről, minden korosztályból.

A vizsgálat célja, hogy világosabb képet kapjanak a járvány terjedéséről, és a fertőzöttek valódi számáról.  A vizsgálat az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. A reprezentatív teszteredmények alapján tanulmány készül arról, hogy mekkora a fertőzöttek valós száma az országban, hányan szerezhettek immunitást a vírussal szemben, hányan lehetnek a vírushordozók, továbbá, hogy milyen egészségügyi állapotban lehetnek azok, akik számára házi karantént rendeltek el, de a fertőzés enyhe tünetei miatt nem vettek tőlük mintát.

Szlovéniában szombatról vasárnapra 13-mal, 1330-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, négy újabb beteg hunyt el, ezzel 74-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 41 265 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 39-el már 1871-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 47 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában 8-an hunytak el a betegség következtében. Május negyedikéig a temetéseket és az esküvőket továbbra is csak szűk családi körben lehet megtartani, zárva maradnak a játszóterek, május 18-áig pedig nem köthetnek ki azok a hajók Horvátországban, amelyeken karantént rendeltek el.

Rovatok