Index Vakbarát Hírportál

Először csökkent az aktív koronavírusos esetek száma Olaszországban

2020. április 20., hétfő 19:13

A koronavírus-járvány kitörése óta hétfőn először csökkent az aktív esetek száma Olaszországban, írja a la Repubblica. Vasárnap 108257 embert regisztráltak betegként, hétfőre ez 108237-re csökkent. Ugyan csak 20 fővel csökkent az aktív koronavírusos esetek száma, de Angelo Borelli, az olaszországi civilvédelem vezetője szerint ez jó hír, mert az mutatja, hogy csökken a betegek száma. 

Szintén biztató lehet, hogy az elmúlt 24 órában 2256 új fertőzöttet jelentettek, több mint egy hónapja, március 11-én volt utoljára ennél alacsonyabb a napi esetszám.

Olaszországban hétfőig összesen 181228-an fertőződtek meg koronavírussal, ez a harmadik legmagasabb szám a világon, csak az Egyesült Államokban és Spanyolországban jegyeztek fel több esetet. 

Hétfőn 454 új halálesetet jelentettek az olasz hatóságok, ezzel 24114-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. Vasárnap valamennyivel több halálesetet jelentettek, egészen pontosan 433-at, de így is folytatódni látszik a mérséklődő tendencia: a vasárnapi adattal együtt a múlt héten már háromszor is 500 alá esett a napi halálesetek száma, ami korábban jellemzően 900 felett alakult. 

A gyógyultak száma tovább nőtt, hétfőn már 48877 gyógyultat tartottak számon, vasárnap még 47055 volt a számuk. Csökkent, 62-vel az intenzív ellátásra szoruló betegek száma, de így is még 2573 beteget látnak el az intenzív osztályokon. Összesen 24 ezren vannak kórházban koronavírus miatt. 

A járvány egyik gócpontjában, az észak-olaszországi Bergamóban működik a XXII. János pápa kórház, amelyik az egyik leterhelt egészségügyi intézménynek számított a járvány tetőzésekor. A kórházban szinte háború viszonyok uralkodtak néhány hete, a betegekkel teli sürgősségi osztály ugyanúgy nézett ki, mint az intenzív. Úgy tűnik, már túl vannak a nehezén az orvosok és az ápolók, a sürgősségi várója szinte üres: korábban naponta 500 új beteget fogadtak, ez a szám mostanra majdnem a felére csökkent. 

Franco Locatelli, a Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke a hétvégén is megerősítette, hogy Olaszországban lefelé ível a járványgörbe. Az ország május 4-től ígért enyhítésekre készül a több mint két hónapig tartó korlátozó intézkedések után. Giuseppe Conte miniszterelnök múlt héten  jelentette be, hogy májusban kezdődhet el az úgynevezett második fázis a korlátozások lassú és fokozatos feloldásával. 

A Vatikánban hétfőn regisztrálták a kilencedik koronavírusos esetet, ezt a városállam szóvivője, Mattero Bruni jelentette be. A beteget kórházba szállították, megfigyelés alatt tartják. A tesztek szerint munkatársai nem kapták el a vírust. Az első esetet még március elején fedezték fel a Vatikánban. 

Rovatok