Index Vakbarát Hírportál

Izraelben furcsa megállapodást kötöttek az egységkormányról

2020. április 20., hétfő 19:38 | aznap frissítve

Benjámin Netanjahu, a jobboldali Likud párt, és Beni Ganz, a centrista Kék-fehér párt elnöke hétfő este Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidencián megállapodásra jutott az egységkormányról - jelentette a tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása.

Mintegy egy hónapig tartó tárgyalások után egyezségre jutott egymással a két politikus, és három parlamenti választás után kormánya lesz Izraelnek. Az egyezmény szerint a következő három évben előbb másfél évig Netanjahu, majd a következő másfél évben Ganz lesz Izrael miniszterelnöke, és pártjaik a miniszteri tárcákat is fele-fele arányban birtokolják.

Ganz a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre hivatkozva szegte meg legfőbb választási ígéretét, miszerint nem lép közös kormányra a korrupcióval, csalással és a közhivatallal való visszaéléssel vádolt Netanjahuval. A tárgyalásokon a televízió szakértői szerint nem esett szó a koronavírus fenyegetéséről, hanem a bírák, illetve a legfelsőbb bíróság bírói kinevezésének kérdése okozta a legtöbb vitát a miniszterelnök májusban három ügyben megkezdődő korrupciós pere előtt.

Szétosztották a minisztériumokat

Az első másfél éves időszakban Beni Ganz védelmi miniszter és miniszterelnökhelyettes lesz, Gabi Askenázi, a Kék-fehér párt másik vezetője pedig külügyminiszter. Ganz miniszterelnöksége idején Askenázi átveszi a védelmi tárcát. Több mint harminc miniszteri széket osztanak szét a felek, melyekből a Kék-fehér tizenhatot kap.

A jogi, a bevándorlási, a kultúra és a sport, a népjóléti, a hírközlési, a mezőgazdasági, a stratégiai ügyek, az idegenforgalmi, a társadalmi egyenlőség, és a diaszpóraügyek minisztériuma lesz Ganzé. A Kék-fehér megszerezte még a kneszet külügyi bizottságának elnöki székét, a belügyi és az oktatási bizottságot.

A Likud oszthatja szét a "második félidőben" a külügyi tárcát, a belbiztonsági, a közlekedési, a lakhatási, az oktatási, a környezetvédelmi, az energiaügyi minisztériumot, valamint Jeruzsálemet ügyének tárcáját és más kevésbé jelentős minisztériumokat.

A Likud a kneszetben felügyeli a pénzügyi, a törvénykezési, a munkaügyi és népjóléti, a befogadási és a közgazdasági bizottságokat. Ezen felül az ENSZ izraeli nagykövetét szintén a Likud választhatja meg.

A megállapodás értelmében a Trump-terv alapján július 1-jén sor kerülhet az izraeli szuverenitás kiterjesztésére Ciszjordániára. Az izraeli kisebbségek által erősen támadott állampolgársági törvény változatlan marad.

A veszélyhelyzet nemzeti egységkormányában még nem világos, hogy pontosan mely pártok fognak részt venni. A Likud és a Kék-fehér mellett bizonyos a két ultraortodox vallásos párt csatlakozása, az askenáziak Egyesült Tórapártja, valamint a keleti származású zsidók Sasz pártja.

Azonban nem biztos, hogy a telepeseket képviselő jobboldali Jobbra, (Jamina) párt is csatlakozik, valamint hogy a szociáldemokrata Munkapárt, és a két főből álló Izrael Útja (Derech Erec) nevű új frakció miként fog részt venni a kormányzásban.

(MTI)

(Borítókép: munkások a Kék-fehér párt választási plakátját helyezik ki, amelynek bal oldalán Beni Ganz, a jobb oldalán pedig Benjamin Netanjahu képe látható. Fotó: Amir Levy/Getty Images)

Rovatok