Index Vakbarát Hírportál

Putyin arra számít, hogy Oroszországban csak ezután durvul be a járvány

2020. április 20., hétfő 18:22

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számít, hogy Oroszország még a koronavírus-járvány tetőzése előtt áll, a statisztikák legalábbis erre utalnak, írja az MTI. "Sajnos a járvány terjedése nem állt meg, nemcsak Moszkvában növekszik a fertőzöttek száma, hanem az ország egész területén", mondta Putyin egy szakértőkkel tartott hétfői videokonferencián. "Mindent meg tennünk a csúcs lesimítása érdekében, hogy lerövidítsük azt az időszakot, amikor a legtöbb új esetet regisztrálják." Putyin március végén még arról beszélt, hogy Oroszország két-három hónapnál rövidebb idő alatt legyőzheti a koronavírust. 

Oroszországban a regisztrált koronavírusos esetek száma 4268-cal 47121-re, a halálesetek száma 44-gyel 405-re, a gyógyultaké pedig 155-tel 3446-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

Ami jó hír lehet, hogy egy nappal korábban még 6060 új esetet regisztráltak, ami új negatív rekord volt. Több mint 700 beteg állapota súlyos. Az oroszországi férfi fertőzöttek átlagéletkora országosan 47,9, a nőknél pedig 44,7 év.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint 285 gócpontot azonosítottak az országban, ezek többnyire egészségügyi intézmények. Hétfőn Jekatyerinburg egyik kórházában 91 egészségügyi dolgozó és beteg szervezetében mutatták ki a vírust.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester elmondta, hogy a súlyos betegek száma napi 1000-1300 között stabilizálódott Moszkvában. A járvány által leginkább sújtott orosz fővárosban hétfőig 26 ezer fertőzöttet regisztráltak, 204-en haltak meg.  A járvány terjedése szempontjából a többi régió 2-3 héttel le van maradva az orosz fővároshoz képest, ezért is számít a későbbi tetőzésre Putyin. 

A betegség terjedését az alábbi, folyamatosan frissülő  grafikonjainkon  tudja követni:

Rovatok