Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul a felesége meggyilkolásával vádolt lesothói miniszterelnök

2020. április 20., hétfő 21:12

A lesothói kormány dél-afrikai közvetítőkkel és a helyi politikai pártokkal hétfőn megállapodott Thomas Thabane lesothói miniszterelnök "méltóságteljes visszavonulásáról". A kormányfőt az első felesége, Lipolelo Thabane meggyilkolásával vádolják. Új felesége ellen is vádat emeltek, azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával.

A Lesothói Királyság koalíciós kormánya elkötelezett a mélyen tisztelt miniszterelnök tisztelet- és méltóságteljes, illetve biztonságos keretek között történő visszavonulását foganatosítani. 

– áll Jeff Radebe dél-afrikai közvetítő és  Monyane Moleleki lesothói kormányfő-helyettes közös nyilatkozatában, amely szakértők szerint a politikai válság rendezésére irányuló erőfeszítések fokozását jelzi.

Thabane eredetileg - idős korára hivatkozva - július végén szándékozott lemondani, de Jeff Radebe az afrikai ország fővárosában, Maseruban újságíróknak pontos időpont említése nélkül elmondta, hogy a miniszterelnök távozásával kapcsolatos ütemterv végrehajtását haladéktalanul megkezdik. Thabane szóvivője, Relebohile Moyeye telefonon nyilatkozva közölte, hogy a kormányfő kedden fog közleményben válaszolni a fejleményekre, írja az MTI.

Dél-afrikai diplomaták vasárnap óta próbálnak közvetíteni a Dél-afrikai Köztársaság területébe ágyazva található Lesotho elmérgesedett belpolitikai vitájában. Thabane ugyanis szombaton katonákat és páncélozott járműveket vezényelt ki Maseru utcáira, hogy rendet tegyen "az állam irányítása alól kicsúszott elemek" között. A dél-afrikai delegáció megérkezését követően a katonák visszatértek a kaszárnyákba.

Az 58 éves Lipolelo Thabanét 2017 nyarán, két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt lőtték agyon Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen is már vádat emeltek, azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A 80 éves miniszterelnökre azután vetült a gyanú árnyéka, hogy kiderült: a bűntény helyszínén kommunikációt bonyolítottak le a telefonjával. Thomas és Maesaiah Thabane is tagadta a vádakat.

Rovatok