Index Vakbarát Hírportál

Csökken a járvány halálos áldozatainak száma az Egyesült Államokban

2020. április 21., kedd 19:19 | aznap frissítve

Az Egyesült Államokban csökken a járvány halálos áldozatainak a száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház keddi adatai szerint.

Kedden 1433 ember hunyt el az új típusú koronavírus okozta betegségben, és ez az elmúlt két hétben a legkisebb szám volt.

A múlt héten ugyanis volt olyan nap, amikor 24 óra alatt 4591 halálos áldozatot követelt a járvány az USA-ban. A Worldometers oldalon található legfrissebb adatok szerint eddig 803 018 fertőzöttet regisztráltak az országban, a fertőzöttek száma egy nap alatt több mint 10 ezer fővel nőtt. A járvány eddig 43 558 halálos áldozatot követelt. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a kedden délelőtt tartott sajtóértekezletén szintén csökkenő tendenciáról számolt be. Elmondta, hogy hétfőn az állam kórházaiban 452 ápolt, az idősotthonokban pedig 29 beteg hunyt el, de csökkent az újonnan kórházba szállított Covid-19-es betegek száma. Hozzátette ugyanakkor, hétfőn még mindig 1300 embert szállítottak kórházba.     

A kormányzó bejelentette, hogy az állam egyes részein a héten már engedélyeznek nem sürgős műtéteket is. A múlt hónapban ugyanis valamennyi, nem sürgős orvosi beavatkozást megtiltott New York állam egész területén annak érdekében, hogy a kórházi ágyak 25-30 százaléka felszabaduljon a koronavírus fertőzöttjeinek számára.

Cuomo leszögezte: az egyes tagállamok a felelősek a vírustesztekért, de a szövetségi kormányzatnak kell gondoskodnia a készletekről, illetve a tesztek utánpótlásáról. A kormányzó helyi idő szerint kedd délután Donald Trump elnökkel folytat megbeszélést, amelynek legfontosabb témája a vírustesztek ügye lesz.   

Több tagállamban arra készülnek, hogy ezen a héten – az elővigyázatos intézkedések figyelembevételével – újraindítsák a gazdaságot. Trump elnök hétfőn este bejelentette, hogy Montanában pénteken, Ohióban, Idahóban és Észak-Dakotában pedig május elsején indulnak újra a nem alapvető fontosságú üzleti tevékenységek is. Vermontban szintén május elsején nyitnak újra az üzletek, Brian Kemp, Georgia kormányzója pedig kedden délelőtt közölte, hogy a héten újra kinyitnak a fitnesztermek, fodrászatok, kozmetikák és más, nem alapvető fontosságú üzletek.

Rovatok