Index Vakbarát Hírportál

Enyhítik a korlátozásokat a Nyugat-Balkánon

2020. április 21., kedd 09:59 | aznap frissítve

Hazamehettek a karantén miatt éhségsztrájkoló bosnyákok

Engedélyezték a hazatérést azoknak a bosznia-hercegovinai állampolgároknak, akik külföldről tértek haza az új típusú koronavírus-járvány kitörését követően, és ezért szigorú karantén alá helyezték őket, ám hétfőn éhségsztrájkba kezdtek az elkülönítésük miatt.

A karantén alá helyezettek tucatjai kezdtek éhségsztrájkba hétfőn Szarajevóban, Zenicán és Dobojban, mert egyáltalán nem hagyhatták el a számukra lezárt szállodákban kijelölt szobákat. Embertelennek nevezték, hogy nem mozoghatnak, nem közölték velük a teszteredményeket, és nem mehetnek haza, holott semmilyen tünetük nincs, amely SARS-CoV-2 vírusfertőzésre utalna.

A nagy médiafigyelem miatt az ország vezetése azonban úgy döntött, hogy enyhít a korlátozásokon, és azok az emberek, akik 14 napot már eltöltöttek a karanténban, a következő két hetet otthoni elkülönítésben tölthetik.

Bosznia-Hercegovinában keddig 1342 fertőzöttet regisztráltak, 51-en belehaltak a Covid-19 betegségbe, 437-en pedig már felgyógyultak belőle.

A horvát kormány csütörtökön vitatja meg a gazdaság beröffentését

A horvát kormány a járványügyi helyzet függvényében csütörtöki ülésén megvitatja a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépéseit - mondta Andrej Plenkovic kedden horvát kormányfő újságíróknak. A jobboldali kormányfő hozzátette: biztatóak a jelek a járvány lassulását illetően, és az eddigi korlátozó intézkedések is eredményesek.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője keddi sajtótájékoztatóján ismét nem adott pontos választ arra az újságírói kérdésre, hogy Zágráb mikor tervezi a korlátozások fokozott feloldását.

Többször elmondtuk, hogy bizonyos intézkedéseken várhatóan enyhítünk. Ugyanakkor az erről szóló döntéseket a járványügyi helyzet függvényében hozzuk meg - mondta. Hozzátette: előbb kockázatértékelést készítenek, hogy megvizsgálják, a rendeletek visszavonása mit jelentene a fertőzések számának növekedésében, majd ezt követően hoz döntést a kormány.

Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 27-tel, 1908-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 48 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában egy ember hunyt el. Az első fertőzés megjelenése óta 801 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 18 beteg van súlyos állapotban, lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 26 274 koronavírustesztet végeztek.

Leáll a venezuelai szlovének hazatelepítése

A szomszédos Szlovéniában vasárnapról hétfőre 9-cel, 1344-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában senki nem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 77 maradt. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 42 976 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 25-öt ápolnak intenzív osztályon.

Helena Jaklitsc, a határokon túli szlovénekért felelős miniszter a válságkabinet keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Szlovénia a világjárvány miatt határozatlan időre felfüggeszti a szlovén származású emberek hazatelepítését a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából. A repatriáció keretében tavaly december óta több tucat szlovén leszármazott érkezett az országba. A hivatal becslései szerint közel ezer szlovén élhet Venezuelában, és elvileg valamennyien jogosultak a hazatelepülésre.

Szerbiában kedd hajnalban lejárt az eddigi leghosszabb, az ortodox húsvéti hétvége miatt elrendelt, 84 órás kijárási tilalom. A rendőrség több ezer szabálysértésről számolt be. 

A szerb kormány keddtől elkezdte lazítani a szabályozásokat, a 17 és 5 óra közötti kijárási tilalmat egy órával rövidítették, a 65 év felettiek pedig a héten háromszor(kedden, csütörtökön és vasárnap) félórás sétát tehetnek majd, de csak 600 méterrel mehetnek majd messzebb otthonuktól. Aleksandar Vucic elnök azt mondta, ha ezt sikerül betartaniuk, jövő hétfőtől mindennap tehetnek majd egy félórás sétát a 65 év felettiek. Emellett kinyithatnak a kisebb műhelyek, boltok és a piacok is.

Szerbiában keddre 6630 főre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 125-en haltak meg és 870-en gyógyultak fel.

Koszovóban összesen 598-an fertőződtek meg, az egészségügyi miniszter biztatónak mondta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés gócpontjaiból nem jelentettek újabb fertőzött esetekről.

Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1207-ről 1225-re nőtt a fertőzöttek száma, összesen 54-en haltak meg és 200-an gyógyultak fel. Venko Filipcse egészségügyi miniszter bejelentette, hogy egyre többen gyógyulnak fel a betegségből, és azt mondta, "már látják a fény az alagút végén".

Szkopjéban keddtől újraindul a tömegközlekedés, először csak délelőtt 5 és 9, és délután 13 és 16 óra között járnak majd az autóbuszok szombati menetrend szerint. Ha nem lesz jelentős növekedés a fertőzöttek számában, hamarosan a rendes menetrendet is vissza fogják állítani.

Montenegróban keddre 312-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Dusko Markovic miniszterelnök válságstábjától azt kérte, hogy fokozatosan kezdjenek enyhíteni az intézkedéseken, és azt mondta, keddtől számított 45 napon keresztül lehet majd a szigorító intézkedések enyhítésére vagy visszavonására számítani.

(MTI)

(Borítókép: Észak-Macedóniai hadsereg sátrakat állított fel az fertőző betegségekkel foglalkozó egyetemi klinika mellett Szkopjéban 2020. március 30-án. Fotó: Ognen Teofilovski / Reuters)

Rovatok